Đukanović: Crkva bi da nas vrati u srednji vijek, a opozicija da preuzme vlast i poništi državu Crnu Goru

PODGORICA-Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović večeras je u intervjuu za RTCG saopštio niz oštrih ocjena na račun vrkve, crnogorske opozicije i velikosrpskih ideologa.


Đukanović je kazao kako postoje tri vrste napada na Crnu Goru, od SPC koja pokušava da od naše zemlje napravi srednjovjekovnu srpsku državu, opozicije koja pokuša da preuzme vlast i preuzme državu kao i od velikosrpskih ideologa koji se nalaze i izvan granica Crne Gore.

Za njega je problematično što SPC ne želi da se registruje a u Crnoj Gori je registrovana.
"Zanimljivo je da je SPC dio javnog registra SPC. Nepoznato je da je crkva stvarala državu, primjer je obrnut. SPC pokušava da kreira presedan, oni insistiraju na kontinuitetu. Mi znamo da je Crna Gora bila međunarodno priznata" , naveo je Đukanović.Kako je kazao, ovu državu srpska crkva nije stvarla nego je uradila sve da je ne bude.
"Svaka prilika se koristi da se preuzme vlast i da se onda mijenja karakter Crne Gore želeći da je ponište. Njihova poruka je da nam ne treba demokrarska Crna Gora nego država koja će se uzimati sa ulice. Ideolozi i akteri velikosprskog nacionalizma, a centrala nije samo u Srbiji, iskazuju stav da Crna Gora nije suverena država i da nema pravo da donosi zakone iz svoje nadležnosti. Ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji mora da razmišlja da li đe da ostavi teokratski srpsku državu ili građansku savremenu državu u kojoj će svi građani imati ista prava", rekao je crnogorski predsjednik. 

On je na pitanje da li je Crna Gora bezbjedna rekao da nije ugrožena stabilnost i bezbjednost života u njoj.
"Crna Gora je pokazala da je stabilna zemlja. Ideolozi nacionalizma iz 90-ih i dalje ne vjeruju da je na Zapadnom Balkanu moguća multietničnost", rekao je Đukanović.

TAČNO JE DA JE POLICIJA RASPOREĐENA ŠIROM CRNE GORE RADI SIGURNOSTI SVIH GRAĐANA

Upitan da odgovori da li je ugrožena bezbjednost u Crnoj Gori, Đukanović je odrečno odgovorio: 
"Nije ugrožena stabilnost Crne Gore i bezbjednost života u njoj. Svaki građanin ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja kroz koju god hoće formu, pod uslovom da ne ugrožava suverenitet Crne Gore, ustavni poredak i prava i slobode drugih ljudi. Ta forma može biti i protest i litija, novotarija u društvenom životu Crne Gore - protestna litija."

On je potvrdio da je dio policijskog sastava raspoređen širom Crne Gore. Ne treba mnogo udubljivanja, kako je naveo, da bi shvatili da postoje one koji pokušavaju da zloupotrijebe okupljanje ljudi, a policija u Crnoj Gori treba da obezbijede sigurnost za sve građane.

TROBOJKA - INFANTILNA PODLOST OPOGANJENIH

Očigledno je kaže Đukanović, da Crnoj Gori, opoganjeni žele da se plasiraju infantilne podlosti.
"Jedna od tih je, zašto se bunite protiv trobojki kada je to zastava kralja Nikole želeći da se dokažu kao njegovi poštovaoci", rekao je on.

NIJE MOGUĆA VELIKA SRBIJA...MOGUĆA JE SAMO VELIKA TRAGEDIJA

Đukanović ističe da se pokušava sugerisati Balkanu da nije moguć sklad. 
"Mnogo je iskustava iz prošlosti što nas upozorava da nije moguća ni velika Srbija ni velika Albanija ni velika Hrvatska, moguća je samo biti velika tragedija. Politika 90 -ih se zlokobno ponavlja, ovo se ne razlikuje od 90-ih godina" kaže Đukanović. 

On je kazao kako je proteklih 15 godina bilo veoma važnih odluka, prije svega obnova nezavisnosti.

On je dodao da moraju svi da shvate da se ne može na ovakav način razgovarati na ovakav način, jer ovo je nova Crna Gora i ne dozvoljavamo da nam iko naređuje.

Ono što je specifično za državu je, kako je rekao, podijeljenost između pravoslavnog stanovništva.

Đukanović je rekao da nema dileme da su ovi događaji poprimili politički karakter.

On je podsjetio da se pojedini političari išli po blagoslov da se pali Skupština.
"Andrija Mandić govori da SPC organizuje molebane i obrede. Svi priželjkuju da se vidi kraj Milu Đukanoviću kao Porošenku ali to se neće desiti. Rok trajanja ne zavisi od onoga ko je na vlasti", dodaje on.

Sa Amfilohijem se kaže, sreo uoči referenduma, a nakom toga se ne sjeća kada se se ponovo vidjeli.

On je rekao i kako Amfilohije ne može da se poredi sa Svetim Petrom, jer je on za razliku od Amfilohija poštovao suverenu Crnu Goru.
"On govori da su Crnogorci kopilad, da je Crna Gora komunistička izmišljotina, koju je formirao Milovan Đilas pa se kasnije od nje i odrekao, što je zlo. U njegovom govoru nema ni slova od onoga što je Sveti Petar govorio, a ako neko i nađe to slovo neka me obavijesti da izađem iz mraka", rekao je on.

Izvor:Standard

Постави коментар

0 Коментари