Nove mjere Vlade CG: Odgođena otplata kredita, poreza, spremna pomoć...


PODGORICA - Vlada je odlučila da na tri mjeseca bude odgođena otplata kredita za građane i privredu, bez zatezne kamate. Odgođena je i uplata poreza i doprinosa na zarade i obaveza shodno zakonu o reprogramu, saopštio je premijer Duško Marković. To je samo dio paketa ekonomskih mjera za saniranje negativnih posljedica koronavirusa, koje je Vlada danas usvojila.
Mjere Vlade predviđaju:

1. Odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana.

2. Odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu.

3. Kreiranje nove kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri milona.

4. Obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći za oko 20 000 (18.479) penzionera sa minimalnom penzijom i korisnika materijalnog obezbjeđenja za šta je obezbijeđeno milion eura.

5. Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu, na zahtjev zakupaca, takođe na period od 90 dana, počevši od 1. aprila. "Država ovdje mora biti primjer i dati podsticaj drugima", poručio je Marković.

6. Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad.

7. Zaustavljanje svakodnevne budžetske potrošnje i zabrana pokretanja svih javnih nabavki osim onih koje su neophodne za funckionisanje zdravstvenog sistema.

8. Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u vrijednosti avansa.

9. Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se i na privredna društva koja su osnivači naših medija.

"Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni", poručio je Marković.

Постави коментар

0 Коментари