Plav: Služba zaštite i Komunalna policija obavljaju posao i u vremenu epidemije

PLAV - Pod uticajem globalne pandemije, a prateći preporuke SZO, Crna Gora je preduzela sve korake kako bi anticipirala i preduprijedila potencijalne loše scenarije po svoje stanovništvo i uticaj na privredu svela na najmanju mjeru.
Za sada sve preduzete radnje daju efekat u malom broju zaraženih i podnošljivom pritisku na zdrastveni sistem uz, nažalost, 2 preminula pacijenta koji su bili zaraženi virusom COVID19.
Nacionalno koordinaciono tijelo koje je zaduženo da koordinira svim aktivnostima u sprečavanju širenja zaraze je dalo do sada mnoštvo preporuka, kako za Vladu, Ministarstva, lokalne samouprave tako i za građane.Prateći situaciju u Plavu, moglo bi se reći da građani prate preporuke i da jesu odgovorni, ali da uvijek to može još malo bolje. Da bi se ispoštovale sve preporuke gradske službe u Plavu su u stanju pune angažovanosti kako bi se stepen ispunjenosti doveo do najvećeg nivoa. Služba Komunalne policije i Služba zaštite i spašavanja su prve na terenu ali i na udaru. Iz ove dvije službe ističu da od prvog dana daju najveći doprinos poboljšanju situacije, poštovanju pravila, a istovremeno su na najvećem udaru.

Komunalna policija u skladu sa svojim nadležnostima, prati i kontroliše da privredni subjekti kojima je to zabranjeno ne obavljaju svoju djelatnost. Ugostitelji i prevoznici su preuzeli odgovornost i na tome su im iz Komunalne policije zahvalni.

Na pitanje da li su svi subjekti u Plavu odgovorni i koji su im najveći izazovi, Sadam Luković, načelnik Komunalne policije poručuje da je najveći izazov u prethodnom, a biće i u narednom periodu ublažavanje stanja i sprječavanje javnih okupljanja u većem broju od 2 lica.
"Svjesni epidemije koja prijeti našim gradjanima, preduzeli smo zajedno s Upravom policije - Odjeljenjem bezbjednosti Plav sve neophodne mjere u cilju sprječavanja ove pojave, čak i ako u potpunosti razumijemo negodovanje gradjana zbog zabrane okupljanja. Ovim putem pozivamo naše sugradjane da zajednički istrajemo u borbi protiv ovakvog neprijatelja, jer je isti specifičan iz razloga što ga ne vidimo, niti osjećamo, te pozivamo sugradjane na poštovanje naredbi koje je izdala Vlada CG, tj. NKT", ističe Luković.

On napominje da Komunalna policija ima sjajnu saradnju sa Službom zaštite i spašavanja, sa kojima sprovode zajedničke akcije.
"Takođe, imamo redovnu komunikaciju sa najpozvanijom institucijom za potencijalno reagovanje, a to je Dom zdravlja Plav. Ova bitka je naša zajednička, za dobrobit svih naših sugradjana u Plavu. Zato, istrajmo u istoj, pridržavajmo se izdatih naredbi i pružimo pomoć zdravstvenim radnicima, policajcima, vatrogascima i komunalnim službenicima, jer smo mi na prvoj liniji fronta zbog vas.Mi moramo biti vani zbog vas, zato vas molimo da vi ostanete svojim kućama zbog nas.
Služba zaštite i spašavanja je odgovorni subjekt u svim vanrednim situacijama pa tako i u ovoj i daje svoj maksimalan doprinos kako bi se građani osjećali što sigurnije, a svojim aktivnostima rade na smanjenju potencijalnih izvora zaraze. To se prije svega ogleda da pored redovnih zadataka u sprečavanju požara i zaštiti imovine, kojih je ovih dana bilo neuobičajeno dosta zbog angažovanosti građana na čišćenju livada i spaljivanju otpada, rade i na pranju ulica i dezinfekciji svih javnih površina", ističe se u saopštenju.
Načelnik Službe zaštite i spašavanja Besim Gutić istakao je da prateći preporuke NKT i mjera koje je preduzela opština Plav, napravljen je plan djelovanja u trenutnoj situaciji. "Naš plan podrazumijeva da periodično uz pomoć mehanizacije operemo sve asfaltne površine, a zatim izvršimo i dezinfekciju istih kako bi se smanjio rizik. U tome nam pomaže Komunalna policija koja brine o bezbjednosti radnika dok obavljaju svoje radne zadatke a imali smo pomoć i nekoliko radnika Komunalnih djelatnosti Plav, koji su pomogli stručnošću u dijelu pravljenja rastvora za dezinfekciju. Apelujem na građane da vode računa o ličnoj higijeni sa pojačanom pažnjom u trenutnoj situaciji ali i da brinu o higijeni grada te ne ugrožavaju i sebe i druge a posebno radnike službe zaštite i spašavanja time što izazivaju požare svojim nepažljivim i neodgovornim odnosom. U ovom vremenu nam treba koncentracija ljudi na bitne mjere a ne nikako rasipanje resursa na aktivnosti koje su uvijek a sada posebno, pogrešne. Pozivam građane da ne budu razmaženi već da prate preporuke i ne kreću se bez prijeke potrebe a biće vremena  za rad i razonodu", istakao je Gutić.

Постави коментар

0 Коментари