Portparol BS Adel Omeragić za Pobjedu: Ojačali smo građansku Crnu GoruBošnjačka stranka je jedna od rijetkih u Crnoj Gori koja je u dobrom dijelu sprovela u djelo svoje programske ciljeve i udarila pečat svim projektima čiji je cilj jačanje građanske Crne Gore. To je naša vizija savremene politike, poručuje u razgovoru za Pobjedu portparol te partije Adel Omeragić.

Bošnjačka stranka osnovana je 26. februara 2006. godine u Rožajama, podsjeća Omeragić i navodi da je za gotovo deceniju i po postojanja, partija postala stabilan politički subjekt na političkoj sceni Crne Gore. Omeragić kaže da je partija za 14 godina uradila dosta na polju integracije bošnjačkog naroda, koji su, kako ističe, danas dio svih društvenih procesa u Crnoj Gori.

– Iz današnje perspektive, ideja da se 2006. godine osnuje Bošnjačka stranka bila je opravdana i logična. Bošnjaci su u prošlosti u dobrom dijelu bili na marginama društvenih procesa, daleko od mjesta odlučivanja. Pojavom Bošnjačke stranke, objektivno gledano, i položaj Bošnjaka se počeo popravljati. Naš je cilj od starta bio da se i pripadnici bošnjačkog korpusa moraju uključiti u sve društvene procese koji se vode u Crnoj Gori. Integracija Bošnjaka, popravljanje položaja u društvu, njihova zastupljenost, kao i stvaranje boljih uslova za život svih građana Crne Gore, to su rezultati za koje vjerujem da smo zaslužni – navodi Omeragić.

BS je od osnivanja parlamentarna partija. U kojoj ste mjeri zadovoljni postignutim rezultatima?

OMERAGIĆ: Prva velika pobjeda Bošnjačke stranke bila je pobjeda bloka za nezavisnu Crnu Goru. Na taj rezultat smo posebno ponosni, jer podsjetiću, Bošnjaci su na referendumu gotovo plebiscitno, učestvovali u konstituisanju Crne Gore kao samostalne i nezavisne države i dali joj političko-pravne temelje ustavne demokratije i multinacionalnog društva. BS je kao članica suverenističkog bloka bila aktivni sudionik tih događanja i u dogovoru sa svojim partnerima prije referenduma podijelila viziju moderne zajedničke domovine Crne Gore. Svojim aktivnim učešćem u političkim procesima od nezavisnosti do danas, siguran sam da smo dali doprinos da je Crna Gora danas država koja se uzima kao primjer u regionu – multietnička, multikulturalna, građanska država, koja svima garantuje jednaka prava. I položaj Bošnjaka kao naroda popravio se u navedenom periodu, što samo potvrđuje tezu da je 26. februara 2006. donijeta ispravna odluka o osnivanju BS. Posebno napominjem inicijative poslanika BS u parlamentu prilikom donošenja Ustava Crne Gore i nakon toga, u dijelu predstavljanja Bošnjaka. Po prvi put, Bošnjaci su se našli u Ustavu, kao i bosanski jezik. Kroz zakonska rješenja smo unaprijedili to pravo na državnom i lokalnom nivou.

Podsjetili ste da je BS na referendumu bila dio državotvornog bloka. Nakon toga, nastavili ste saradnju sa partijama koje su takođe podržale ideju nezavisne Crne Gore. Kakva je ta saradnja danas?

U političkom smislu, Bošnjačka stranka je zaista jedna od rijetkih u Crnoj Gori koja je u dobrom dijelu sprovela u djelo svoje programske ciljeve. Crna Gora je danas nezavisna, međunarodno priznata država, punopravna članica NATO Alijanse, država koja je lider u evropskim integracijama. Mi smo danas zemlja koja nema otvorenih pitanja sa susjedima. Sve su ovo programski ciljevi BS koji su danas nešto što je realnost. Mi smo zadovoljni što u Crnoj Gori postoje političke snage koje su od starta prepoznale viziju moderne, građanske Crne Gore. BS je dala svoj doprinos u svim ovim procesima.

Regionalni razvoj i saradnja sa dijasporom su pravci djelovanja na koje ste ukazivali više puta. Koliko ste uspjeli na ovim poljima?

Upravo tako. Naš prioritet je svakako bio regionalni razvoj, bolja povezanost sjevera sa centralnim i južnim dijelom Crne Gore, valorizacija svih prirodnih potencijala sjevera Crne Gore. Najbolju ocjenu rada u ovoj oblasti daju građani koji žive na sjeveru. Mislim da se uradilo dosta na ovom planu. Danas svjedočimo zaista mnogo boljem stanju na putevima na sjeveru nego li prije 20 godina. Prva dionica autoputa od Smokovca do Kolašina privodi se kraju, što će u mnogome doprinijeti boljoj konekciji sjevera sa Podgoricom. Rađeno je i u drugim oblastima. Posebno je to vidljivo posljednje tri godine, kada je više od polovine kapitalnog budžeta usmjeravano na sjever Crne Gore. Ovdje želim spomenuti i direktne pomoći koje je država uputila lokalnim zajednicama na sjeveru kroz razne vidove subvencija i povoljnih kredita za privredu i poljoprivredu, programa za zapošljavanje, reprograma poreskih dugovanja i slično. Ako me pitate da li je to dovoljno, reći ću vam da nije, da su sjeveru potrebne nove investicije, ali da vidim odlučnost i volju aktuelne vlasti da se otvaraju nova radna mjesta. Za Bošnjačku stranku je u vrhu prioriteta otvaranje novih radnih mjesta. Kada je saradnja sa dijasporom u pitanju, vjerujem i da su u ovom dijelu napravljeni krupni koraci. Gotovo polovina bošnjačke populacije živi i radi u inostranstvu i čine najbrojniji segment dijaspore i iseljenika koji je stalno vezan za Crnu Goru i svoj zavičaj. Radilo se na unapređenju saradnje sa udruženjima iz dijaspore. Uvijek kažem, naša dijaspora je najbolji amabasador Crne Gore u svijetu. Mi to moramo da cijenimo i poštujemo.

U odnosu na prije 14 godina, koliko ste kao partija napredovali u smislu brojnosti članstva, kapaciteta…

BS je osnovana u Rožajama. I tada, a i danas, glavno uporište stranke upravo je ovaj grad. Međutim, zahvaljujući viziji predsjednika stranke Rafeta Husovića, ali i potreba da ovaj politički subjekt artikuliše potrebe bošnjačkog naroda i građanske vrijednosti, u svim krajevima gdje žive, upravo rukovodstvo BS oslikava tu utemeljenost stranke u svim sredinama, od Rožaja do Bara, od Pljevalja do Podgorice, od Plava do Ulcinja. BS je danas stabilan politički subjekt, koji ima parlamentarni status, koji se i ne dovodi u pitanje. Imamo odbore u 11 gradova. To je dobra potvrda mudre politike vrha stranke. BS je dala pečat svim projektima čiji je cilj bio jačanje građanske Crne Gore. To je naša vizija savremene politike.

Постави коментар

0 Коментари