ZZZCG: Nezaposleni se ne moraju javljati zavodu


PODGORICA-U skladu s preporukama Vlade Crne Gore za sprovođenje privremenih mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim virusom korona, a u cilju zaštite korisnika prava iz Zakona o posredovanju pri zapošljvanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, poslodavaca, korisnika usluga i zaposlenih u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), kolegijum menadžmenta Zavoda donio je odluku o sprovođenju određenih mjera.

– Proces rada se odvija uz primjenu rotirajućih dežurstava u cilju zaštite zdravlja zaposlenih u Zavodu;

– Rad sa strankama centralne arhive Zavoda privremeno se ograničava na period od 8 do 12 časova svakog radnog dana, uz poseban režim ulaska u prostorije Zavoda. U prostorijama ne smije boraviti više od jedne stranke, a o čemu će voditi računa ovlašćeni službenici Zavoda;

– U toku trajanja mjera Vlade Crne Gore, nezaposlena lica nijesu u obavezi da dolaze u područne jedinice/biroe rada, a u cilju ličnog javljanja shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Obavještenje o sljedećem javljanju nezaposlena lica će dobiti putem telefona;

– Rokovi za predaju zahtjeva za novčanu naknadu u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kao i zahtjeva za ostvarivanje prava shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom biće zamrznuti dok traju privremene mjere. Svi zahtjevi koji se predaju nakon prestanka privremenih mjera, a trebali su biti predati u ovom periodu smatraće se da su podneseni u zakonskom roku;

– Pozivaju se svi korisnici naših usluga da privremeno odlože predaju svih zahtjeva za ostvarivanje drugih prava shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, osim ako se radi o hitnim slučajevima;

– Prijava slobodnih radnih mjesta od strane poslodavaca vršiće se isključivo putem mail-ova koji su dostupni na sajtu Zavoda www.zzzcg.me

– Prekida se rad prvostepenih komisija za profesionalnu rehabilitaciju;

– U toku trajanja privremenih mjera, Zavod obustavlja organizovanje grupnog informisanja i radionica.

Objavljivanje javnog poziva Programa grantova za samozapošljavanje, kofinansiranog od Evropske unije, odgađa se do prestanka privremenih mjera.

”Apelujemo na sve poslodavce koji među svojim zaposlenima imaju lica sa invaliditetom da u toku privremenih mjera licima sa invaliditetom omoguće rad od kuće. Ova preporuka se daje u cilju zaštite zdravlja ovih lica s obzirom da se radi o ranjivoj kategoriji stanovništva. Zavod obavještava da će za vrijeme privremnih mjera odlučivati po zahtjevima za ostvarivanje prava na subvenciju, a za postojeće korisnike tog prava će se nastaviti isplata subvencije u visini utvrđenoj Zakonom”, saopštili su iz ZZZCG.

Kontakt telefoni i mejl adrese putem kojih zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije nalaze se na zvaničnoj internet stranici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore www.zzzcg.me kao i na ulaznim vratima svakog biroa rada.

Podsjećaju da je Zavod, za potrebe rada u novonastaloj situaciji, otvorio mailove radi komunikacije sa strankama:

– za opštinu Podgorica: vanredno.podgorica@zzzcg.me

– za opštinu Cetinje: vanredno.cetinje@zzzcg.me

– za opštinu Danilovgrad: vanredno.danilovgrad@zzzcg.me

– za opštinu Tuzi: vanredno.tuzi@zzzcg.me

– za opštinu u okviru glavnog grada – Golubovci: vanredno.golubovci@zzzcg.me

– za opštine Bar, Ulcinj i Budva: vanredno.bar@zzzcg.me

– za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine: vanredno.niksic@zzzcg.me

– za opštine Berane i Andrijevica: vanredno.berane@zzzcg.me

– za opštine Rožaje i Petnjicu: vanredno.rozaje@zzzcg.me

– za opštine Plav i Gusinje: vanredno.plav@zzzcg.me

– za opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin: vanredno.bijelopolje@zzzcg.me

– za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat:: vanredno.hercegnovi@zzzcg.me

– za opštine Pljevlja i Žabljak: vanredno.pljevlja@zzzcg.me

– za Fond za profesionalnu rehabilitaciju: vanredno.fondzapr@zzzcg.me

U cilju obezbjeđivanja uslova za nesmetanu zaštitu javnog zdravlja i sprječavanje širenja virusa korona Zavod za zapošljavanje Crne Gore još jednom apeluje na sve korisnike usluga da se prvenstveno obraćaju telefonskim putem ili e-mailom i moli ih za razumijevanje i prihvatanje sugestije da izbjegavaju dolazak u prostorije biroa rada.

”U ovoj delikatnoj situaciji potrebno je da svi damo maksimalan lični doprinos, poštujući predložene mjere iskazujemo solidarnost i odgovornost u danima koji su pred nama”, naveli su iz ZZZCG.

Постави коментар

0 Коментари