Čekaju se rezultati za 90 osoba: Testirana porodica pacijenta iz Plava i zaposleni u bolnici


BERANE - Oko 90 zaposlenih u beranskoj Opštoj bolnici kao i članova porodice pacijenta iz Plava, koji je kao urgentan slučaj primljen u tu zdravstvenu ustanovu, je testirano na koronavirus i čekaju se rezultati.

To je saopšteno prilikom radne posjete ministra zdravlja Kenana Hrapovića Opštoj bolnici u Beranama.

Hrapović je kazao da se u Opštoj bolnici Berene uvjerio u posvećenost, marljivost, odgovornost i požrtvovanost svih zaposlenih i "na tome im veliko hvala".
"Zdravstvene usluge kako u ovoj bolnici, tako i u svim drugim bolnicama pružaju se na istom ili sličnom nivou. Zdravstvena zaštita je na visokom nivou i građani ne moraju da brinu", poručio je Hrapović.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, Marijan Bakić, objasnio je da je u Opštu bolnicu Berane primljen pacijent iz Plava kao urgentni slučaj sa povišenom glikemijom.
"Testiran je na COVID-19 i taj pacijent je pozitivan. Epidemiološko istraživanje je u toku. Epidemiološke službe iz Berana obavile su epidemiološko istraživanje, odnosno anketiranje i uzorkovanje svih sumnjivih slučajeva. Uzeto je preko 90 uzoraka, koji su poslati u Institit za javno zdravlje. Uzorkovani su kako zaposleni u Opštoj bolnici Berane, tako i članovi porodice", rekao je Bakić.

O izvoru infekcije još je, kako je pojasnio, rano govoriti.
"Kada rezultati testova budu gotovi bićete blagovremeno obaviješteni, kao uvijek do sada. Danas se nastavlja epidemiološko istraživanje. Ekipe idu da epidemiološki ispitaju sve iz Doma zdravlja Plav koji su dolazili u kontakt sa ovim pozitivnim pacijentom“, rekao je Bakić.

Direktor Opšte bolnice Berane Budimir Dabetić, pojasnio je da se u toj bolnici osim pacijenata sa koronavirisom liječe i oni koji su životno ugroženi.
"Prilikom prijema pacijenta iz Plava koji je pozitivan na koronavirus primijenjena su sva pravila koja su propisana od Nacionalnog koordinacionog tijela. Uzeta je epidemiološka anketa, pacijentu je izmjerena temperatura. To je pacijent koji je bio životno ugrožen. Njegov šećer je bio gotovo 40. On je spašen i premješten na naše odjeljenje", rekao je Dabetić.

Pacijent je, kako je objasnio, primarno primljen zbog visokog šećera, a povreda ruke je bila uzgredna i nju je, kako je dodao, hirurg zbrinuo.
"Tako da je taj pacijent morao da se liječi, ili u bolnici u Beranama, ili u nekoj drugoj bolnici, ali njemu je život morao biti spašen. Svi zdravstveni radnici, od prijema pa do Internog odjeljenja imali su opremu koja je predviđena za ovakve slučajeve", kazao je Dabetić.

On je istakao da su svi pacijenti iz Berana, ali i iz Plava i Rožaja u svojoj bolnici, jer je Opšta bolnica u Beranama regionalna bolnica za cijeli sjever.

Постави коментар

0 Коментари