Eraković: Otpušten prvi pacijent koji je izliječen od koronavirusa


Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković kazao je da su danas otpustili prvog pacijenta koji je izliječen od koronavirusa.

"Danas smo otpustili prvog pacijenta koji je bio zaražen koronavirusom, u jednom trenutku je bio životno ugrožen i čak kandidat za respirator", istakao je Eraković.

On je kazao da se u KCCG trenutno nalazi 21 pacijent koji je zaražen koronavirusom, od toga je 16 na infektivnoj i pet u intenzivnoj jedinici liječenja.

Jefto Eraković (Foto: Printscreen)

"Svi na infektivnoj su stabilno, pacijenti koji se nalaze na internoj, dva su na respiratoru i životno su ugroženi. Novost je da možemo da objavimo da nažalost imamo i najmlađeg pacijenta, starog tri godine iz Bijelog Polja, njegovo opšte stanje je odlično i ako se ovako nastavi, a mislim da nema razloga da bude drugačije mi ćemo ga uskoro poslati na kućno liječenje", kazao je Eraković.

On je rekao da ovo ne smije biti povod za pretjerano opuštanje.

"Molim sve da se pridržavaju naredbi, mjera i preporuka. Ako u Crnoj Gori imamo 70 pozitivnih građana danas koji po podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) u prosjeku ostvare oko 90 kontakata, 70 novih klastera, uticaće da u roku od maksimum 14 dana imamo 6.000 do 6.500 novozarženih pacijenata. To može da uradi samo 70 građana. Od toga bi 150 umrlo, a 300 bi bilo na respiratoru", rekao je Eraković.

Šefica medicinskog tima, Marina Ratković, kazala je da medinski radnici rade po savremenim protokolima.

"Ako postoje zvanične promjene protokola, mi pratimo i u hodu mijenjamo. Mi imamo protokol koji sprovodimo i koji s epokazao kako treba", kazala je ona.

Kazala je da su pacijente podijelili u tri kategorije.

"Još kod nijednog pacijenta nijesmo uključili biološku terapiju. ne dobija svaki pacijent istu terapiju, već to zavisi od stanja pacijenta. Kako mi srovodimo protokol u KCCG, tako to rade sve "kovid" bolnice u Crnoj Gori. Pratimo pojedinačno stanje svakog od pacijenata", rekla je Ratković.

Eraković je rekao da je nedopustivo objavljivanje spiska zaraženih koronavirusom.

"Mora se otkriti na koj je način to dospjelo u javnost. Očekujem od državnih organa da to sprovede u djelo.Građani moraju da znaju da ova bolest ne poznaje granice, ne štedi nikoga i da je svaka stigmatizacija besmislena. Sugerisao bih predstavnicima medija da se fokusiramo na liječenje pacijenata, da nas puste da liječimo pacijente. Prema tome, sva pitanja koja mogu imati politički prizvuk, neka ostave poslije epidemije", rekao je Eraković.

Постави коментар

0 Коментари