Kemal Purišić: Pomoć za najugroženije, nezaposlene i penzionere

Foto: Gov.me

PODGORICA - U drugom paketu vladinih socio-ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica epidemije predviđene su dvije mjere koje se odnose na jednokratne novčane pomoći namijenjene socijalno ugroženom stanovištvu i jedna u vidu dodatne subvencije za utrošenu struju koju je obezbijedila EPCG, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.
„Predviđena je jednokratna novčana pomoć od po 50 eura nezaposlenim licima koja su bila na evidenciji ZZZCG na 31. mart ove godine, pod uslovom da ne primaju novčanu naknadu po osnovu osiguranja od nezaposlenosti i pod uslovom da oni lično ili članovi njihovih porodica nijesu korisnici materijalnog obezbjeđenja, po važećim propisima“, istakao je Purišić.

Ministar Purišić je rekao da će ovo jednokratno davanje iskoristiti više od 16.000 nezaposlenih lica, koja su bila na evidenciji ZZZCG na 31. mart. Nezaposleni koji su se na evidenciju zavoda prijavili nakon tog datuma neće moći da ostvare ovo pravo. Za ovu namjenu Vlada ce opredijeliti više od 800.000 eura.
„Druga mjera se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć penzionerima koji primaju tzv. srazmjernu penziju, odnosno koji primaju dio penzije u našoj državi i dio u nekoj drugoj državi. U CG se isplaćuje 5.767 srazmjernih penzija. Prosječna visina tih penzija koje se isplacuju iz naseg penzionog fonda je nešto oko 83 eura. Pravo na ovu novčanu pomoć imaju oni penzioneri koji primaju penziju u Crnoj Gori, a njena ukupna visina, računajući i dio koji primaju iz inostranstva ne prelazi iznos minimalne penzije u Crnoj Gori, to je nekih blizu 129 eura“, rekao je Purišić.

Izdatak po tom osnovu, kako je dodao, bio bi oko 290.000 eura.
„Treća mjera se odnosi na pomoć koju je obezbijedila EPCG. Ovo preduzeće će za socijalno ugrožene kategorije svojih potrošača, koji ostvaruju pravo na subvenciju na utrošenu struju, obezbijediti subvenciju u istom iznosu u kojem to obezbjeđuje Vlada kroz posebni program. Subvenciju će ostvariti 20.892 potrošača i ona će se isplaćivati u naredna tri mjeseca“, istakao je ministar Purišić. 
On je dodao da će po tom osnovu EPCG pomoći ove kategorije stanovništva sa blizu 825.000 eura.

Постави коментар

0 Коментари