Smrtnost od koronavirusa u Crnoj Gori najmanja u regionu


PODGORICA - Na osnovu statistike o broju zaraženih i preminulih u državama regiona, stopa smrtnosti od virusa korone je najniža u Crnoj Gori, što je potvrdio i direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, navodeći da su razlog pravovremene mjere.

U odnosu na broj inficiranih najveća smrtnost je u Sloveniji 5,56 odsto, zatim Albaniji 5,16 odsto, Sjevernoj Makedoniji 4,23 i BiH 3,63 odsto. Stopa smrtnosti u Hrvatskoj je 2,51, Srbiji 1,93 i Crnoj Gori 1,63 odsto.

Podaci iz regiona pokazuju da je u Srbiji registrovano 900 zaraženih na milion stanovnika, u Sloveniji 643, a u Sjevernoj Makedoniji 580 inficiranih.

U regionu je, u odnosu na broj stanovnika, najviše zaraženih virusom Kovid 19 registrovano u Srbiji, na drugom mjestu je Slovenija, a na trećem Sjeverna Makedonija.

Na četvrtom mjestu je Crna Gora sa 487 zaraženih na milion stanovnika, zatim slijede Hrvatska sa 459, Bosna i Hercegovina (BiH) sa 361 i Albanija sa 195 inficiranih na milion stanovnika.

Prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, broj inficiranih izražava se na milion stanovnika radi kvalitetnijeg upoređivanja.

Najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika je u Sloveniji, 19.744, na drugom mjestu je Crna Gora sa 7.086, a na trećem mjestu Hrvatska sa 5.942.

Na četvrtom mjestu je Sjeverna Makedonija sa 5.734 testiranih na milion stanovnika, Srbija sa 5,56 hiljada i BiH sa 5.009 testiranih na milion stanovnika.

Epidemiolog Senad Begić prekjuče je na konferenciji kazao da je stopa urađenih testova u Crnoj Gori gotovo 8.000 na milion.

“Imamo dovoljno testova. Na svijetu ima oko 100 kompanija koje su izašle sa komercijalnim dostupnim testovima za utvrđivanje antitijela. Nijedan od njih nema odgovarajuću specifičnost i senzitivnost. Treba da prođe vrijeme da bi njihov kvalitet bio zadovoljavajući. Svjetska zdravstvena organizacija i druge organizacije širom svijeta iskazuju dozu obazrivosti kada se radi o tumačenju ovih testova. Kada budemo sigurni u njihovu tačnost krenućemo sa takvom vrstom testiranja”, pojasnio je Begić.

Izvor: DAN

Постави коментар

0 Коментари