Istraživanje CGO pokazalo: Prema indeksu transparentosti opština, Gusinje i Plav dobili najgore ocjene


PLAV/GUSINJE - Opštine u Crnoj Gori i dalje od građana kriju veliki broj informacija, pa tako u prošloj godini nijedna na svom sajtu nije objavila izvještaj ili informaciju o broju podnijetih i procesuiranih prijava za korupciju u 2019, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

“Nijedna opština na svom sajtu nije imala sljedeće tražene informacije/dokumente: kako su poimenice glasali odbornici tokom 2019, završni račun budžeta za 2019, izvještaje o sprovođenju Plana integriteta i Lokalnog antikorupcijskog plana za 2019, naznačene termine za prijem građana kod gradonačelnika/ predsjednika opštine, izvještaje o radu lokalne samouprave za 2019, kao ni informacije o dodjeli finansijskih sredstava medijima”, navodi se u istraživanju.

Prosječna ocjena transparentnosti crnogorskih opština za 2019. godinu je 40,76 poena od ukupno mogućih 100, što, kako je zaključeno, znači da lokalne uprave moraju mnogo više raditi i biti otvorenije.

Prema Indeksu transparentnosti, dvije najtransparentnije opštine su Podgorica i Bijelo Polje, ali i one malo prelaze polovinu ukupnog broja poena, odnosno imaju po 58 poena. 

Najgore ocjene dobili su Gusinje, 19 poena i Plav i Rožaje po 23 poena.
Opština Gusinje je, po parametrima ovog istraživanja, najlošije ocijenjena. Po oblastima, SO ima 2 poena, budžet 6, borba protiv korupcije i dostupnost informacija po 4, javne nabavke 1, a javne rasprave i javni konkursi 2.

“Jedna od najmlađih opština u Crnoj Gori bilježi izrazitu netransparentnost u dijelu dostupnosti informacija koje su od značaja za praćenje javnih politika, ali i za potrebe građana i građanki”, navodi se u istraživanju.

Među najnetransparentnijima je i Opština Plav, sa 25 od 100 mogućih poena. Po oblastima, SO Plav ma ocjenu 4, budžet 8, borba protiv korupcije 3, dostupnost informacija 4, javne nabavke 3, a javne rasprave i javni konkursi 3.

Izvor: Vijesti

Постави коментар

0 Коментари