Marković: Granice otvaramo u prvim danima juna, vrtiće sljedeće sedmice


PODGORICA-Premijer Duško Marković danas se obratio crnogorskoj javnosti, nakon što je Crna Gora, od juče i zvanično postala prva evropska Corona free destinacija.

Premijer je najavio otvaranje vrtića sljedeće sedmice, a granica u prvim danima juna.

“Namjera nam je da već od sljedeće sedmice otvorimo vrtiće, predškolske ustanove, igraonice, bisokope i pozorišta. Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja uz poštovanje mjera zaštite”, naglasio je premijer.


Marković je najavio da u prvim danima juna očekuje otvaranje granica sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum.

“U ovom trenutku to su: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka. To će podstaći naš turizam”, kazao je premijer Marković na konferenciji za medije organizovanoj u Vili Gorica.

Neće tražiti posebna testiranja

Premijer Marković je kazao da želimo da se otvorimo prema zemlajma koje imaju sličan ili isti epidemiološki status.

“Nećemo tražiti posebna testiranja prilikom uslaka u Crnu Goru. Biće posebna uputstva i pravila kojih će svi morati da se pridržavaju. Milsim da je to sasvim dovoljno da spriječimo importaciju virusa, a da opet budemo otvoreni za trusiste”, jasan je bio Marković.

Svadbe, krštenja…

Marković je kazao da će biti dozvoljena organizacija krštenja, svadbi, i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere i ograničenja u broju prisutnih.

Crna Gora je  prva evropska država u kojoj više nema oboljelih od koronavirusa.

“Corona free status je danas amblem Crne Gore na svim meridijanima. Od danas je Crna Gora posebna i po rezultatu koji je ostvarila u borbi sa nevidljivim i nepoznatim neprijateljem. Crna Gora i iz ovoga izlazi jača i stabilnija, na dobrobit svih njenih građana”, jasan je premijer.

On je kazao da smo bitku sa ovako opakim virusom dobili!

“U ime Vlade i svoje lično čestitam svima koji su bili na prvoj liniji odbrane: Ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima policije, službi bezbjednosti i vojske. Ništa manje – i svim pripadnicima inspekcija, službi zaštite, poštanskim službenicima, volonterima, i zaposlenima u gradskim službama,posadama aviona, aerodromskim službama i transportnim radnicima, zaposlenima u supermarketima i trgovinama, koji su svakodnevno pružali usluge, ne dozvolivši scenarije nepreglednih redova, praznih rafova i nelagode u našim kućama. Više od 5000 kompanija i pojedinaca dalo donacije. Od tog novca ćemo graditi klinike”, istakao je Marković.

Crna Gora granice nije zatvarala za svoje građane

Nije ovaj rezultat došao sam od sebe.

“Crna Gora uspjela da bez vanrednog stanja bude poslednja koja je registrovala virus i prva koja ga je pobijedila”, jasan je premijer Marković.

Podsjetio da Crna Gora ni tokom pandemije nije zatvarala granice za svoje građane.

“Nijesmo se otimali za respiratore, a imamo ih više nego dovoljno. Obezbijedili smo dovoljno medicinske opreme. Odlučili smo da vorus zaustavimo na granicama Crne Gore. Na današnji dan CG ima i opremu i sredstva na kojima nam mogu pozavidjeti i najrazvijeniji zdravstveni sistemi”, napomenuo je Marković.

Uspjeli smo da sačuvamo našu ekonomiju, kaže Marković i najavio i treći set mjera podrške.

“Od danas NKT ima zadatak da pronađe najbolja rješenja za pokretanje ekonomije, otvaranje granica di dolazak turista. Namjera da od sledeće sedmice otvorimo vrtiće. Namjeravamo da granice otvorimo od 1. juna”, najavio je Marković.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je da bi hoteli trebalo da rade, jer nikada nije ni bila donesesna odluka da budu zatvoreni.
Постави коментар

0 Коментари