Opština Gusinje-primjer dobre prakse povlačenja novca iz međunarodnih fondova


GUSINJE-Opština Gusinje kao mlada lokalna samouprava primjer je dobre prakse u pravcu povlačenja i korišćenja novca iz Evropske unije kroz instrument predpristupne pomoći a samim tim i uspješne implementacije bilateralnih prekograničnih projekata.

Opština Gusinje koja je formirana 2014.godine nakon zaokruživanja administrativnih kapaciteta i formiranja organa i službi u sklopu kabineta Predsjednice opštine Gusinje formirala je tim koji se bavi razradom i apliciranjem projekata prema međunarodnim donatorima, prevenstveno koristeći Instrument predpristupnih IPA fondova za koji sredstva obezbjeđuje Evropska unija.
Tako je u ime Opštine Gusinje predsjednica  Anela Čekić, već 30.12.2018.godine potpisala prvi ugovor za IPA II Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 za projekat pod nazivom „Bringing in Sustainable Waste Management – BinS“ čija implementacija traje do 30.06.2020.godine. Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Republike Srbije. Vrijednost ovog projekta je 232.568,14 eura od čega EU sufinansira 85%. Vodeći aplikant na ovom projektu je Opština Gusinje a isti realizuje sa JKP Vrela iz Sjenice. Realizacijom niza aktivnosti projekat će dati doprinos zaštiti životne sredine u prekograničnom području kroz jačanje sistema upravljanja čvrstim otpadom. Konkretni benefiti za ove dvije opštine, kao i za njihova komunalna preduzeća, se ogledaju u nabavci po jednog specijalizovnog kamiona za sakupljanje čvrstog otpada i 80 kontejnera koji će u mnogome doprinijeti unapređenju stanja komunalne infrastrukture kao i mnogim raznim nabavkama i radionicama. Nakon realizacije projekta očekuje se povećano interesovanje građana za selektivno odlaganje otpada, kao i unapređenje sistema prikupljanja otpada u opštinama Gusinje i Sjenica.
Drugi, takođe prekogranični projekat koji je odobren za finansiranje odnosi se na IPA II Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020 za projekat pod nazivom “Culture heritage – Treasure of cross border region” čija implementacija uskoro počinje, a realizacija ovog projekta će trajati 24 mjeseca. Vrijednost ovog projekta je 358.617,23 eura od čega EU sufinansira 85%. Opština Gusinje će ovaj projekat sprovoditi sa Opštinom Peć odnosno Turističkom organizacijom iz Peći. Kroz projekat će se valorizovati turistički potencijali, izvršiti nabavke tehničke i multimedijalne opreme, nabaviti terensko vozilo, organizovati kampanje, izložbe i kolonije i značajno unaprijediti turistička ponuda opština Gusinje i Peć.Treći prekogranični projekat koji je Opština Gusinje kandidovala i koji je već prošao prve dvije faze ocjenjivanja i nalazi se u završnoj fazi evaluacije odnosi se na IPA II Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020 i to projekat pod nazivom “Reducing pollution in cross border area through joint actions in line with 2030 Sustainable Development Goals”. Ovaj projekat Opština Gusinje sprovodila bi sa organizacijom “Eco Albania”, dok bi vrijednost projekta iznosila 353.421,00 eura.
Četvrti prekogranični projekat koji je Opština Gusinje kandidovala a koji se nalazi u fazi evaluacije i ocjenjivanja se odnosi takođe na IPA II Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora a nosi naziv “Tourism resources integration platform – TRIP”. Ovaj projekat ukoliko bude odobren za finansiranje, Opština Gusinje sprovodila bi sa Turističkom organizacijom opštine Kraljevo a njegova vrijednost iznosiće 408.130,53 eura.

 I na kraju Opština Gusinje za vrlo kratko vrijeme može se pohvaliti sa dva već odobrena granta od skoro 600.000,00 eura od čega preko 50% za Opštinu Gusinje i dva projekta čije rezultate uskoro očekujemo a vrijednost tih projekata je preko 760.000,00 eura takođe 50% namijenjenih za Gusinje.
Ono što kao Opština možemo najaviti jeste i to da ćemo uskoro učestvovati i na trilateralnim i transnacionalnim projektima kakvi su Interreg Mediteranski pozivi Hrvatska–Bosna i Hercegovinan – Crna Gora, Italija, Jadransko jonski ADRION i programi Dunavskog regiona.

Apliciranjem a kasnije i implementacijom ovih projekata Opština Gusinje osnažuje svoje administrativne kapacitete a kroz realizaciju projekata vrši nabavke opreme i materijala, unaprjeđuje sisteme i edukuje stanovništvo za razne oblasti i sve to obezbjeđujući finansije od Evropske unije. 
I onda kada su mnogi bili skeptični i nijesu vjerovali u kapacitet naše Opštine da može realizovati ovako zahtjevne projekte, to smo dokazivali uporno radeći i razvijajući ideje u vidu ozbiljnih projekata koje naša Opština na zadovoljstvo građana danas realizuje.

Opština Gusinje takođe, uspješno realizuje i druge projekte kroz saradnju sa stranim ambasadama od čega ističemo saradnju i uspješnu realizaciju određenih projekata sa udruženjima i organizacijama kao i pojedincima iz Dijaspore Fondaciju Gusinje, Euro Gusinje i druge, Međunarodnu tursku organizaciju za pomoć i koordinaciju TIKA, Kancelariju UNDP, UNOPS program, Ambasadu Kraljevine Norveške za projekte “Norveška za Vas – Crna Gora” i ostale.

I na kraju u ime Kabineta Predsjednice opštine Gusinje, svim našim saradnicima, donatorima, partnerima i projektnim timovima upućujem iskrene čestitke povodom 09. maja – Dana Evrope u nadi i očekivanjima da ćemo zajedno i u budućnosti uspješno kandidovati i implementirati još mnogo projekata a sve u korist naših sugrađana i opštine obezbjeđujući bolje uslove za život kroz evropske trendove i rješenja koja želimo stvoriti  u našoj opštini.   


Постави коментар

0 Коментари