Opštini Plav odobrena nepovratna sredstva za projekat u okviru poziva "Norveška za vas"


PLAV - Kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, Kraljevina Norveška izdvojila je 250.000 evra za podršku socijalnoj inkluziji kroz unapređenje uslova života u 16 manje razvijenih opština u Crnoj Gori, kroz razvoj infrastrukture.

“Zahvaljujemo se Kraljevini Norveškoj na podršci koju pruža Crnoj Gori i na podršci koju će pružiti Opštini Plav kroz projekat unaprjeđenje lokalne infrastrukture. Istakao bih veoma dobru saradnju sa timom UNOPS-a i zahvalio bih se Zajednici opština Crne Gore koja kroz Udruženje Projektnih Menadžera pomaže opštinama u Crnoj Gori kako bi aplikacije bile što kvalitetnije projektovane.

Projekat – Unapređenje infrastrukture za razvoj malog biznisa u opštinama Plav i Petnjica – koji finansira Kraljevina Norveška sa 54 650 USD i Opštine Plav i Petnjica sa 8 247 USD biće realizovan za 10 mjeseci. U prvih 5 mjeseci projektnih aktivnosti ćemo izgraditi i opremiti po 5 drvenih kućica koje će se nalaziti na atraktivnim lokacijama u Plavu i Petnjici, zatim ćemo 4 mjeseca za vrijeme projekta i 8 mjeseci nakon isteka projekta kućice dodjeliti proizvođačima domaćih proizvoda na potpuno besplatno korištenje. Objekti će biti opremljeni solarnim panelima i biće energetski nezavisni tako da proizvođači koji dobiju objekte na korištenje neće imati nikakvih troškova.  Projekat će uspostaviti saradnju opština Plav i Petnjica koja će u budućnosti biti još bolja”, istakao je nosioc projekta, menadžer Opštine Plav Merdin Purišić.

Armen Čekić, menadžer Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) je saopštio da su podržali 7 projektnih prijedloga iz deset lokalnih samouprava. Projekat koji će se realizovati u Opštini Plav u saradnji sa Opštinom Petnjica odnosi se na osnaživanje lokalnih proizvođača, kroz nabavku po pet drvenih kućica za prodaju tradicionalnih proizvoda, za korisnike sa teritorija opštine Plav i Petnjica. Projekat će osnažiti i promovisati proizvodnju domaćih proizvoda koji su u Plavu i Petnjici prepoznati kao veoma kvalitetni.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat je usklađen sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija koje agencije Ujedinjenih nacija podržavaju u kontinuitetu.

Постави коментар

0 Коментари