Skandalozno: Pristalice SPC u Pljevljima pjevali vođama četničkog pokreta Draži Mihailoviću i Pavlu Đurišiću


PLJEVLJA-Pristalice Srpske pravoslavne crkve u Pljevljima koji su juče izašli u šetnju, slaveći praznik Svetog Vasilija Ostroškog, pjevali su pjesme o kvislinškom četničkom pokretu Draže Mihailovića koji je odgovoran za ratne zločine nad Muslimanima u tom gradu tokom drugog Svjetskog rata, piše Pobjeda.
Na devetominutnom videu koji je postao viralan u utorak poslije podne vidi se grupa od par stotina vjernika koji pjevaju najpoznatiju četničku pjesmu “Od Topole pa do Ravne Gore” u kojoj se veliča Draža Mihajalović, ali i vođa četničkog pokreta u Crnoj Gori Pavle Đurišić, čime su zbog istorijskog konteksta grubo narušili međuetnički i međuvjerski sklad u tom gradu.
Naime, prema istorijskim podacima, četnički komandant Pavle Đurišić je u dijelu Crne Gore i Bosne ubio više od 15 hiljada Muslimana, uključujući žene i djecu.
Odnos četničkog pokreta prema Muslimanima/Bošnjacima, kako piše istoričar Radoje Pajović, proisticao je iz četničkih političkih programa i to “Homogena Srbija” autora Stevana Moljevića u kojoj se zagovara etničko čišćenje Muslimana, kao i depeše Draže Mihailovića vođama pokreta u Crnoj Gori.
U svojoj instrukciji Đurišiću od 20. decembra 1941. komandant četničkog pokreta Mihailović je napisao da je ključni cilj “stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenije čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa.“
“Prema do sada poznatim i proučenim četnickim dokumentima i poslijeratnim spiskovima, jedinice Pavla Đurišića su na području Crne Gore, Sandžaka i istočne Bosne likvidirale oko 15. 000 Muslimana”, navodi istoričar Radoje Pajović.
Od toga na Crnu Goru otpada oko 3.000 građana islamske vjeroispovijesti.
U Foči je, samo u avgustu 1942. godine ubijeno tri do četiri hiljade muslimanskog zivlja.
U pljevaljskoj Bukovici, novembra 1942. i februara 1943. godine, ubijeno je 563 Muslimana.U bjelopoljskom srezu, na desnoj obali Lima, januara 1943. godine, uništena su 33 muslimanska sela. Tom prilikom je poginulo i ubijeno oko 400 Muslimana, a oko 1000 žena, djece i staraca je ubijeno. Ono sto nije ubijeno, protjerano je na lijevu obalu Lima.
“Najveći zločin nad Muslimanima od Đurišićevih četnika izvršen je u čajničkom i dijelu pljevaljskog sreza, februara 1943. godine. Tom prilikom je, prema depeši Pavla Đurišića koja je poslata Mihajloviću, poginulo oko 1200 naoružanih Muslimana, a više od 8000 nevinog muslimanskog stanovništva je ubijeno, mnogi na svirep način. Osim već navedene Bukovice (563), tom prilikom je ubijen i 481 građanin Meljaka i 384 žitelja Boljanica. Prema poslijeratnom popisu žrtava četničkog terora u pljevaljskom srezu ubijeno je 1534 građana, od čega 1.501 Muslimana”, navodi istoričar Radoje Pajović.
Prema popisu iz 2011. godine u Pljevljima ima 16,37 odsto građana islamske religije

Постави коментар

0 Коментари