U ponedjeljak elektronski upis u osnovne škole


PODGORICA - Eletronski upisi u osnovne škole počeće u ponedjeljak, u vrtiće 26. maja, a u srednje škole 29. juna, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete.

Ministar prosvjete Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fiona Mekluni, saopštili su da je Ministarstvo uz pomoć kancelarije UN pripremilo elektronsku platformu za upise u vrtiće, osnovne i srednje škole.

Time će, kako su naveli, upisna procedura biti olakšana i usklađena sa epidemiološkom situacijom.

Iz Ministarstva su rekli da su sva tri upisa smještena su na jednu platformu, a adresa je, www.upisi.edu.me.

"Svi detalji biće dostupni na pomenutom sajtu, ali i sajtu Ministarstva prosvjete, a biće objavljena i uputstva za korišćenje servisa, iako je on izuzetno jednostavan“, navodi se u saopštenju.

Šehović je kazao da mu je drago što je su u prilici da predstave elektronske upise, koji su završeni za sedam dana.

„Dakle, pripremili smo e-platformu za upise u vrtiće, osnovne i srednje škole na isti način kako smo to učinili sa 'UciDoma: u rekordnim rokovima“, poručio je Šehović.

On je dodao da cijeni to što je kriza izvukla iz njih najbolje, ali ih i podstakla krenu još hrabrije u pravcu digitalizacije.

Šehović je istakao da će elektronski upis biti veoma jednostavan, dostupan i da je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri smanjuje unos podataka od strane samog korisnika.

„Velika prednost elektronskog upisa jeste to što sve završavate iz svog doma, te što su servisi dostupni 24 sata.

Prema njegovim riječima, sistem je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri skraćuje i samu elektronsku proceduru, jer se mnogi podaci preuzimaju automatski iz postojećih baza podataka, kako ih roditelji ne bi morali unositi.

„Da sumiram, pokušali smo da pojednostavimo šve što se moglo pojednostaviti“, rekao je Šehović.

Rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni saopštila je da je crnogorski sistem obrazovanja u posljednja dva mjeseca jasno pokazao kako tehnologija može da se upotrijebi u svrhu pružanja obrazovnih mogućnosti za sve.

„Da bi se roditeljima omogućilo da bezbjedno i blagovremeno upišu djecu u osnovnu školu i vrtiće, UNDP je zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) kreirao novi elektronski servis, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom javne uprave.

„Ovo je dugoročno digitalno rješenje koje će olakšati postupak i roditeljima i djeci, a i upravama škola. Troši se manje vremena i manje papira, a sve se može obaviti iz udobnosti vašeg doma” rekla je ona.

Mekluni je dodala da je e-upis automatizovan i oslanja se na Nacionalni sistem za razmjenu podataka koji su zajednički uspostavili UNDP i Ministarstvo javne uprave, uz finansijsku podršku EU.

Ona je naglasila važnost dugogodišnje podrške UNICEF-a sektoru obrazovanja, posebno ističući tekuću podršku unapređenju kvaliteta učenja na daljinu i onlajn upisu u sve nivoe obrazovanja.

„Komunikacija ili kampanja za sve elektronske upise vršiće se pod sloganom Upiši.me. Niti jedan građanin ne treba da ima bojazan da neće imati uslova ili pak da neće znatida ispuni obavezu u vezi sa e-upisom, jer će službe škole, ali i samog Ministarstva, konstantno biti na raspolaganju“, zaključuje se u saopštenju.

Постави коментар

0 Коментари