Nove mjere u Rožajama, analiza potvrdila da je najmanje 26 od 31 slučaja koronavirusa importavano iz Srbije


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti NKT danas je na sjednici odlučilo je da uvede više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama, gdje se raširio koronavirus importovan iz Srbije i utvrdilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji.
Zbog širenja koronavirusa i povećanja broja aktivnih slučajeva infekcije u Rožajama od danas su na snazi sljedeće privremene mjere za tu opštinu:
1. Zatvara se granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje (Crna Gora) – Tutin (Srbija);
2. Zabranjuju se sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva. Mjera uključuje svadbene svečanosti, maturske proslave i dr;
3. Uvodi se obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama (pored mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru koja važi za cijelu Crnu Goru);
4. Vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana i
5. Sahrane se obavljaju u krugu porodice.
“Odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice. Građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine”, saopšteno je nakon sjednice NKT-a kojoj je predsjedavao predsjednik togi tijela Milutin Simović.
U saopštenju se naglašava da NKT smatra da su mjere koje su donijete danas optimalne za sadašnji nivo epidemije i poziva građane Rožaja da poštuju sve propisane mjere.
“To je najbolji način suzbijanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite životâ i zdravlja građana i garancija da neće morati da budu uvođenje strožije mjere poput zatvaranja teritorije cijele opštine. U cilju efikasnog sprovođenja svih propisanih mjera i nadzora rada inspektora na terenu odlučeno je da direktor Uprave za inspekcijske poslove i član NKT Alija Košuta u narednom periodu svoj rad organizuje u Rožajama”, navode iz NKT-a.
NKT je analiziralo podatke o putevima importacije koronavirusa u Crnu Goru u proteklih desetak dana nakon što je virus bio iskorijenjen. Na osnovu epidemioloških istraživanja utvrđeno je da je najmanje 26 od 31 trenutno aktivnog slučaja (84 odsto) importovano u Crnu Goru iz Republike Srbije nakon što je više pojedinaca protivzakonito boravilo u Srbiji. Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije od strane osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu.
“Tri slučaja se još uvijek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru”, ističu u NKT-u.

Постави коментар

0 Коментари