Okupljanja do 200 ljudi, distanca i na svadbama

FOTO: Shutterstock

Na svadbama je moguće da prisustvuje do 200 osoba koji moraju da poštuju fizičku distancu od dva metra, navodi se u smjernicama Instituta za javno zdravlje u cilju zaštite od COVID-a 19.
Iz IJZ ističu da treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa i lica prljavim rukama.
“Za svo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba od dva metra. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu”, navodi se u smjernicama.
Obavezna je upotreba maski za lice ili medicinskih maski za osoblje koje poslužuje na svadbenim i drugim slavljima.
Ograničen je i broj učesnika i gostiju.
“Najveći broj gostiju i zvanica koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od dva metra među gostima, je 200 osoba”, ističe se u smjernicama.
Preporučuje se vođenje evidencije gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.
“U slučaju identifikovanja javno zdravstvenog događaja – registrovanja obolijevanja od novog koronavirusa kod nekog od učesnika događaja nadležna epidemiološka služba će o tome obavjestiti javnost sa ciljem pravovremenog djelovanja i utvrđivanja kontakata”, navode u IJZ.
Sklapanje braka na otvorenom
Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organizovanje slavlja na otvorenom.
“Prilikom sklapanja braka u matičnom uredu ili drugom zatvorenom objektu/prostoru potrebno je pridržavati se opštih mjera za prevenciju prenosa zaraze”, ističu u IJZ.
U zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski.
Preporučuje se održavanje međusobne udaljenosti od dva metra između učesnika svadbenog slavlja i službenih osoba.
Prilikom pozivanja gostiju organizatori i mladenci moraju da goste informišu o važećim mjerama i daju uputstva i informacije.
“Preporučuje se da se na svadbeno slavlje ne pozivaju gosti stariji od 65 godina ili oboljeli od hroničnih bolesti (kardio-vaskularnog, organa disajnih puteva ili koji imaju šećernu bolest)”, ističe se u smjernicama.
Iz IJZ savjetuju da se na ulazu u prostor i u samom prostoru na dostupnim mjestima gostima i osoblju, postave dozatori s dezinfekcionim sredstvom za ruke i jasno istaknuta informacija o o obavezi dezinfekcije ruku.
“Dozator s dezinfekcionim sredstvom (npr. na bazi 70 odsto alkohola ili drugo dezinfekciono sredstvo registrovano kao antiseptik za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba da provjerava da dozator sa dezinficijensom bude uvijek napunjen”, navode u IJZ.
Preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća mjesta koja međusobno trebaju biti udaljena najmanje dva metra i da se ograniči dolazak na najviše onoliko gostiju koliko ima označenih mjesta.
“U zatvorenom prostoru preporučuje se da se obezbijede isključivo sjedeća mjesta. Gosti trebaju ulaziti u prostor gdje se održava svadbeno slavlje tako da se ne zadržavaju i ne stvaraju grupe i dašto kraćim putem dođu do svog stola. Preporučuje se da najprije ulaze gosti koji sjede u najudaljenijem dijelu prostora gledajući od vrata i tako po redu. Preporučuje se da za istim stolom budu smješteni gosti iz iste porodice. Takođe se preporučuje da raspored sjedenja bude tačno utvrđen i nepromijenjen tijekom trajanja svadbenog slavlja”, navodi se u smjernicama.
Muzika
Preporučuje se da se pozornica postavi na udaljenost četiri metra od ostalih gostiju.
“Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica i muzičara da duvačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između publike i izvođača na sceni”, navodi se u smjernicama.
Plesni podijum
Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podijumu zavisi od veličine podijuma i preporuka je da se osigura prostor od četiri kvadratna metra po osobi.
“Tokom aktivnosti intenzivnijeg plesa preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti od dva metra između osoba, osim između članova iste porodice ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu”, navodi IJZ.
Radi manjeg grupisanja gostiju oko šanka ili švedskog stola preporučuje se posluživanje hrane i pića isključivo na stolove ispred gosta.
Opšta preporuka za unutrašnje prostore je provjetravanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacionih sistema.
“Pri korišćenju ventilacionih sistema treba posvetiti posebnu pažnju praćenju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja zamjene vazduha u zatvorenom prostoru. Treba redovno provjeravati pravilno funkcionisanje opreme za ventilaciju i izmjenu vazduha. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom spoljašnjeg vazduha koji cirkuliše u sistem i način rada bez recirkulacije kako bi se podsticale promjene vazduha koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica”, ističe se u smjernicama.
Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima i druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati prije početka ceremonije/obreda, odnosno svadbenog slavlja.

Постави коментар

0 Коментари