Gusinjski dani u karantinu: Jul prolazi bez dijaspore


GUSINJE-Gusinjani ne pamte da je njihov mali grad bio pust kao ovog ljeta. Čuveni zavičajni susreti na Alipašinim izvorima i Grebajama ove godine nijesu održani, a izletišta na Grlji i Ropojani ovog ljeta su bez turista. Kafići i restorani ne rade, dijaspore nema, a jul prođe u policijskom času.1

Mještani se žale jer im je najveći problem to što Gusinje nema nijednu banku i benzinsku pumpu, pa za gorivo, uplate i podizanje novca moraju da idu do Plava.
Za to imaju sat vremena da pođu do susjednog grada-od 12 do 13 sati i od 15 do 16 h. Snalazi se ko umije, pa ko stigne-stigao je.Jedan od mještana Denis Radončić pokrenuo je na društvenim mrežama inicijativu i poziv NKT-u da se Gusinjanima omogući makar nesmetan prolaz do Plava. Kako kaže, želi normalan život u ovom nezapamćenom vremenu.

"Zdravlje nam je ipak na prvom mjestu. Uz poštovanje svih mjera pozivamo NKT i Vladu Crne Gore da nam omoguće normalan život ako se tako može nazvati i ako ima epidemije. Pozivam Opštinu Gusinje ili predstavnike koji su sada u mogućnosti da zamole državne organe i ukazu na novonastalu situaciju. Da svi Gusinjani u ovom nezapamćenom vremenu izađu kao pobjednici", navodi on.

Mjere restriktivne, ugostitelji nezadovoljni

Puste ulice u julu je nešto što Gusinje ne pamti. Varošica koja u ovo vrijeme vrvi od naroda sad se suočava sa praznim terasama lokala i restorana. Svako ko je upućen u zbivanja zna da je 13. jula i 2. avgusta Gusinje, kako vole da kažu mještani, centar svijeta.

Potpredsjednik opštine Huso Brdakić kaže za FOS da su, što se svakodnevnice tiče, donešene mjere dosta restriktivne s obzirom da Gusinje živi od ljetnje turističke sezone.

"Broj dolazaka je sveden na minimum, a dijaspora vjerovatno zbog situacije ove godine svoje odmore neće provoditi u zavičaju. Takođe, stranih turista će definitivino nažalost biti manje. Kao što vam je poznato dobar dio zaposlenih u Opštini Gusinje bio je u samoizolacij. Mnogima je istekla, a ostalima ističe ovih dana tako da će se i broj oporavljenih povećavati", navodi Brdakić za FOS.

U Gusinju je trenutno 17 zaraženih. Broj se, na svu sreću, ne povećava, a mjere su ipak produžene do 24. jula što je, kako kaže Brdakić, dosta fatalno za ekonomiju i biznise koji zavise od ljetnje sezone.

"Hotelijeri i ugostitelji sada ne rade i ističu veliko nezadovoljstvo kako se mjere selektivno primjenjuju u sjevernom, centralnom i južnom dijelu Crne Gore. Njihova reakcija je vjerovatno opravdana jer iako zatvoreni trebaju se isplatiti kirije, dažbine, plate i slično", navodi Brdakić.

Još ako se na sve to doda uvedeni policijski čas, odnosno zabrana kretanja od 18 do 5 sati ujutru...

"U ovom momentu i ta mjera je restriktivna imajući u vidu da je ljeto i da praktično usred dana ograničenje stupa na snagu, a imamo situaciju da tokom marta i aprila je kretanje bilo zabranjeno od 19 sati. Mislim da bi nadležne institucije trebale mjeru kretanja da razmotre da umjesto u 18 sati makar promijene i to bude od 21-22 h", predlaže Brdakić.

Žal za sezonom je neminovan, ali nada zadnja umire.

"Prošle godine smo imali jednu možda i najbolju turističku sezonu sa prilivom velikog broja turista koji su uživali u ljepotama našeg gusinjskog kraa. Ove godine sigurno da će to biti manjeg intenziteta, ali nadam se da će tokom avgusta i septembra biti posjeta od turista koji dolaze iz država sa zelene liste", zaključuje Brdakić.

A.Bošković/ Fos media

Постави коментар

0 Коментари