Skraćeno vrijeme samoizolacije i karantina sa 21 na 14 dana


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da skrati vrijeme samoizolacije i karantina sa 21 na 14 dana.
“U skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu odlučeno je da se skrati vrijeme samoizolacije i institucionalne izolacije lica koja su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa inficiranim licima, oboljelima bez kliničke slike ili sa blagom kliničkom slikom, kao i vrijeme institucionalne izolacije lica koja su bila na bolničkom liječenju od novog koronavirusa, sa sada propisanih 21 dan na 14 dana”, saopšteno je iz Vlade.
Najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo te da su pacijenti zarazni dan ili dva prije pojave simptoma, da zaraznost raste sa pojavom simptoma, da je najveća tokom prva dva dana prisustva simptoma da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih deset dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome. Zaraznost asimptomatskih slučajeva očigledno traje i kraće.
“Ovo ukazuje da pacijenti koji nijesu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje te samim tim ne postoji potreba za njihovom samoizolacijom nakon 14. dana – navedeno je u obrazloženju predloga IJZ da mjera samoizolacije bude skraćena i u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.
Uvažavajući najnovija naučna saznanja i preporuke relevantnih međunarodnih tijela NKT je donijelo odgovarajuću odluku koja stupa na snagu danas.
“Mjera samoizolacije se ukida licima kojima je na dan stupanja na snagu ove mjere isteklo 14 dana trajanja samoizolacije, a najmanje tri dana nemaju simptome ni znakove infekcije”, zaključeno je u saopštenju. 

Постави коментар

0 Коментари