Demokrate da budu okosnica nove vlasti, imaju podršku BS

Bošnjačka stranka zahvaljuje svim građanima Crne Gore  koji su nam na nedavno održanim parlamentarnim izborima dali podršku i jasno poručili u kojem pravcu žele da nastavi građanska Crna Gora.

Najbolji rezultat od osnivanja partije, podrška pripadnika bošnjačko-muslimanskog naroda, potvrda je da smo na ispravan način vodili politiku, vodeći se prevashodno državnim i nacionalnim interesima.Zajedno sa našim koalicionim partnerima postigli smo značajne rezultate, od kojih su neki i istorijski za državu Crnu Goru, kao što je članstvo u NATO Alijansi i visok stepen napretka u evropskim integracijama. To je potvrda da je koalicija kojoj je pripadala Bošnjačka stranka istinski vodila Crnu Goru naprijed na putu evropskih i evroatlantskih integracija, kao stabilne građanske, multivjerske i multinacionalne zajednice svih njenih naroda. Ostvareni stepen integracije manjina u institucije, ustanovljeni mehanizmi srazmjerne zastupljenosti, projekti koji otvaraju novu perspektivu regionalnog razvoja, samo su neki od realizovanih programskih ciljeva Bošnjačke stranke.

Uvažavajući rezultate parlamentarnih izbora i trenutni odnos snaga, Bošnjačka stranka smatra da bi Demokrate trebale biti okosnica nove vlasti, jer im izborni rezultat za to daje legitimitet. U tom smislu, imaće podršku Bošnjačke stranke, a očekujemo i ostalih proevropskih i građanskih političkih faktora, bez obzira da li ćemo biti dio vlasti. Time bi se stvorila potrebna proevropska dvotrećinska većina u Parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda.

Smatramo da nije realno da u praksi bude realizovana ekspertska Vlada koja se najavljuje, uzimajući u vidu brojne okolnosti, ali ako do toga ipak dođe, podržali bi i jednu ovakvu ideju.

Ipak, imajući u vidu brojne izazove sa kojima će se susresti naše društvo u narednom periodu, posebno u ekonomskom dijelu, u uslovima pandemije korona virusa, postavlja se pitanje kako i na koji način bi jedna takva Vlada nastavila brojne započete i planirane kapitalne državne projekte.

Takođe, zanimlivo će biti i vidjeti na koji će se način formirati poslanički klubovi budućeg saziva u Skupštini, obzirom da su se predizborne koalicije sastavljene od heterogrenih političkih faktora koji imaju različite programske i svake druge ciljeve. To sve će itekako uticati na dalje procese, a svakako i na formiranje izvršne vlasti.

Bošnjačka stranka je kroz svoje djelovanje u prethodnom periodu, pokazala da ne trguje državnim interesima i da oko ključnih, strateških ciljeva nema pogađanja.

Podsjećamo da nismo bili dio vladajuće većine, niti Vlade, nakon referenduma za nezavisnost 2006. godine, iako smo u potpunosti i bezrezervno podržali obnovu nezavisnosti Crne Gore. Takođe, svježe je sjećanje iz 2012. i  2016. godine kada smo odbili ponudu DF-a da budemo okosnica Vlade ili  vodimo cijelu Vladu.

Tada smo pokazali da nam nije stalo, ni do fotelja niti ličnih interesa, kako nam posljednjih dana neki politički akteri žele spočitati, već smo se uvijek rukovodili interesima države Crne Gore i bošnjačko-muslimanskog naroda.

Bošnjačka stranka nikada nije bila satelit DPS-a ili bilo koje druge partije, već iskren partner u ostvarivanju ključnih državnih i nacionalnih interesa i uvijek smo bili i bićemo na strani onih gdje su manjinski narodi.

Međutim, neka ukupna javnost procijeni kojim interesima služi Dritan Abazović koji se sa četiri poslanička mandata predstavlja kao „oslobodilac“ Crne Gore.


Постави коментар

0 Коментари