U Murini održan protest protiv eksploatacije državnih šuma

PLAV – Drvoprerađivači s područja Plava poručili su juče sa protestnog okupljanja u centru Murina da će svim raspoloživim sredstvima spriječiti privilegovane koncesionare da vrše dalju eksploataciju državnih šuma s prostora te opštine. Istakli su da je zbog nedomaćinskog upravljanja državnim šumama poslednjih decenija onemogućen rad ljudima iz Plava koji se bave preradom drveta. Naglasili su da je iza moćnika koji su raubovali drvnu masu ostala prava pustoš i da je kucnuo poslednji čas da se takvim pojavama stane na kraj.

Protest drvoprerađivača u Murinu - Foto: Jovović-Oko 70 odsto državnih šuma na području plavske opštine pripada Nacionalnom parku „Prokletije”.Preostalih 30 odsto šuma dato je na korišćenje privilegovanim koncesionarima sa strane koji poslednjih godina prave poharu u tim šumama. S druge strane, niko od drvoprerađivača s područja Plava u poslednjih deset godina nije dobio koncesije u državnim šumama, zbog čega je naš rad praktično blokiran. Sve to smo predočavali Upravi za šume i drugim nadležnim državnim organima, ali se ništa nije promijenilo. Zato smo, prije izvjesnog vremena, ustali u odbranu naših interesa i interesa lokalnog stanovništva uz jasnu poruku da ćemo, ako treba, i svojim životima zaustaviti dalju sječu šume od strane privilegovanih koncesionara. To radimo i danas poručujući da je došao kraj šumskoj mafiji – naglasio je Nedžad Cecunjanin u ime NVO „Drvoprerađivači Plav”, dodajući da zahtijevaju da plavske šume koriste isključivo Plavljani.

S njim se saglasio i drvoprerađivač Siniša Radenović, tražeći da nadležno tužilaštvo što prije na adekvatan način uzme u razmatranje prijave koje su podnesene protiv lica koja su doprinijela nemilosrdnom i nezakonitom uništavanju šumskog bogatstva u opštini Plav.
-Mi smo nadležnom opštinskom tužilaštvu podnijeli krivične prijave, tražeći da se obustavi dalja sječa šume na području plavske opštine dok se preispita šta se radi.Međutim, tužilaštvo i dalje ćuti.Poručujemo im da je sadašnje stanje neodrživo i da ćemo radikalizovati proteste na način što ćemo ići ispred mašina i svojim tijelima braniti svako stablo – kazao je Radenović.
Okupljeni su kazali da imaju punu podršku opštinskih vlasti iz Plava i da ovo nije nikakva politička već životna priča.
-Godinama u Plavu ne može da se kupi najobičnija daska, jer se drvna masa odvozi u druge opštine.Takođe lokalno stanovništvo je prinuđeno da ogrevno drvo kupuje u drugim gradovima. Taj problem je prepoznalo i opštinsko rukovodstvo dajući nam punu podršku u nastojanjima da stanemo na kraj ekološkom i ekonomskom zločinu koji se odigrava u našim šumama– istakao je Esad Bajraktarović.
Rašit Marković iz NVO „Sačuvajmo rijeke Plava” poručio je da će lokalno stanovništvo onemogućiti svako dalje uništavanje prirodnih bogatstava.
-Dopustili smo da se u srcu nacionalnog parka unište tri rijeke i da se tamo naprave hidroelektrane.To su nemjerljive štete. Međutim, poučeni tim iskustvom, nećemo dozvoliti da se dalje unišavaju naše šume – poručio je Marković.

D. Jovović


Bogatstvo privilegovanima
Radenović je naglasio da privilegovane firme poput „Pelengić trejda“ iz Bijelog Polja dobijaju koncesije po niskim cijenama.

-Privilegovani koncesionari kubik drveta na panju plaćaju 17 eura, dok je maloprodajna cijena oko 50 eura. Zamislite koliko bogatstvo oni zgrću na ovakav način, dok mještani tonu u bijedu. Uz to moćnicima se omogućava da sijeku elitna i zaštićena stabla, kao na lokalitetu Ječmišta na Čakoru, dok oštećena stabla preskaču, što zaslužuje najveću moguću osudu- naveo je Radenović.


Moćnici demonstriraju nasilje
Okupljeni drvoprerađivači su naveli da ih je posebno revoltirao postupak jednog od radnika koji je prije nekoliko dana u centru Murina vozilom nasrnuo na Fadila Markovića nanoseći mu povrede.

-Prije nekoliko dana samo se okupili ovdje u centru Murina i jasno stavili do znanja da je došao kraj pohari naših šuma. Međutim, tom prilikom radnik-sjekač kog je angažovao koncesionar krenuo je na nas vozilom i tom prilikom je udario drvoprerađivača Fadila Markovića. Na taj način je, demonstrirajući nasilje, htio da opomene da moćne koncesionare niko ne može zaustaviti. Međutim, mi danas poručujemo moćnicima da više ne pribjegavaju ovakvim radnjama, ukoliko ne žele da čitavo stanovništvo ustane na noge – naglasili su drvoprerađivači.

IZVOR: DNEVNE NOVINE DAN

Постави коментар

0 Коментари