Građani Crne Gore i dalje ne mogu u EUZemlje članice EU nijesu danas mijenjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU.

Ograničenja za putovanja građana Crne Gore nastaviće da važe i u prvoj polovini oktobra. 

Diplomatski izvori Njemačke, koja trenutno predsjedava Savjetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastanku u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU, saznaje Tanjug u Briselu. 

Lista od 11 zemlja nije mijenjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svijetu.

EU je nakon višemjesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije Kovid-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu "bolje ili slične" epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Šengena.

Trenutno "zeleno svjetlo" za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju. 

Постави коментар

0 Коментари