"Krivokapić da odgovori na pitanja o četništvu"Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava HRA Tea Gorjanc Prelević je saopštila da očekuje da tokom današnjeg dana lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić, nakon objavljivanja snimka u kome je bio na prosalvi dočeka teroriste Nikole Kavaje, odgovori da li je snimak autentičan, da li on sebe smatra četnikom i da li podržava taj pokret, smatra li da su četnici bili fašisti, kakav je njegov stav prema ratnom zločincu Radovanu Karadžiću…

“Prošao je cijeli jedan radni dan poslije objavljivanja snimka na kome se vidi predvodnik najjače opozicione koalicije u Crnoj Gori, Zdravko Krivokapić, 1999. godine, u odabranom društvu, na dočeku osuđenog teroriste, “lovca na Tita”, Nikole Kavaje, u društvu ljudi koji su prepoznati kao četnici, koji pjevaju pjesme i o ubijanju Albanaca i sjede ispod postera Radovana Karadžića, čovjeka koji je ove godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i raznih drugih ratnih zločina”, napisala je Gorjanc Prelević na Facebooku.

Ona se kako navodi nada da će tokom današnjeg dana Krivokapić odgovoriti na pitanja koja vjerovatno zanimaju sve, a posebno antifašiste koji su glasali i za koaliciju kojoj je na čelu (DF i dr.) i za Demokrate i URA-u.

“Nadam se da će odgovoriti na pitanja, koja mu je, nadam se još od juče, neki novinar ipak postavio:

1. Da li je objavljeni snimak autentičan?

2. Ako jeste, zašto je bio u “odboru za doček” Nikole Kavaje, osuđenog teroriste? Kakav je danas njegov stav prema terorizmu uopšte, a kakav prema terorizmu Kavaje?

3. Da li sebe smatra četnikom, da li podržava taj pokret?

4. Da li smatra da su četnici bili fašisti? Kako doživljava kolaboraciju četnika sa nacističkim okupatorima? Da li je opravdava? Kakav je njegov stav prema zločinima koje su četnici, posebno na teritoriji Crne Gore, masovno vršili prema civilnom stanovništvu?

5. Kakav je njegov stav o Radovanu Karadžiću? Kakav o ratnim zločinima?”, napisla je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima Krivokapić je najavljen kao potencijalni budući premijer Crne Gore, “pa mislim da bi odgovore na ta vrlo važna pitanja trebalo da da i prije nego što bude podržan za premijera?!”.

Постави коментар

0 Коментари