Ministarstvo prosvjete: Osoblje nosi maske, djeca nijesu u obaveziPredškolske ustanove počeće sa radom 1. oktobra, uz poštovanje svih strogo propisanih mjera, koje su upućene od strane Instituta za javno zdravlje. Same ustanove biće zadužene za detaljno održavanje i dezinfekciju prostorija te njihovo provjetravanje, djeca će provoditi više vremena na otvorenom, a roditelji i osoblje biće detaljno upoznati sa procedurama dovođenja i preuzimanja djece, ishrane i dr.

Osoblje će biti u obavezi da nosi maske, a djeca ne. Ipak, uvažiće se odluka roditelja koji insistiraju da djeca nose maske tokom boravka u ustanovi, a pritom ne prave otpor, i u tim slučajevima osoblje je dužno da vrši nadzor nad pravilnim nošenjem maske. Sva lica koja nose maske trebalo bi da ih imaju nekoliko, u zavisnosti od dužine boravka u ustanovi. Maske mogu biti i platnene, a upravo platnene maske za djecu, šivene po mjeri/odgovarajuće veličine, se i preporučuju roditeljima koji insistiraju da dijete nosi masku.


Roditelj ili drugo lice koje dovodi dijete u predškolsku ustanovu nosi masku i, zajedno sa djetetom, održava fizičku distancu od 2 metra od ostalih osoba. Osobe koje dovode/odvode dijete ne ulaze u sami objekat, već djecu preuzima/dovodi vaspitač. Ministarstvo je, u saradnji sa Upravom za imovinu, započelo proceduru nabavki beskontaktnih toplomjera, kojima će se, uvijek kad je to organizaciono izvodljivo, na ulazu u objekat mjeriti tjelesna temperatura djece.

U ustanovu ne dolaze ni djeca niti osoblje ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe – simptomi respiratorne ili crijevne infekcije, povišena tjelesna temperatura, gubitak čula mirisa/ukusa i sl. Takođe, u ustanove ne dolaze osobe kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili mjera kućne izolacije.

Постави коментар

0 Коментари