Bošnjačka stranka osuđuje incidente u Beranama

Bošnjačka stranka (BS) snažno osuđuje jučerašnje prijetnje i uvrede i uništavanje imovine delegacije fudbalskog kluba iz Plava, tokom utakmice Jezero-Budućnost, koja je odigrana u Beranama, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.
“Sa žaljenjem konstatujemo da ovakvi slučajevi, kada se otvoreno vrijeđaju pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori i kada im se upućuju pogrdni nazivi, ponavljaju se s vremena na vrijeme. Zabrinjava činjenica da se nakon nemilih scena iz Pljevalja od prošlog mjeseca, kada se Bošnjacima prijetilo novom Srebrenicom, sada se u Beranama, gdje takođe vjekovima žive Bošnjaci, čuju poruke „Turci-selite se“”, navodi se u saopštenju.

Većinska Crna Gora, kako su rekli, danas je s pravom uplašena, ali i razočarana, jer i dalje ima onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava.

“Država i građani ne smiju zatvarati oči pred ovakvim primjerima nacional-šovinizma, koji predstavljaju najveću opasnost ne samo kod nas već i cijelom regionu. Pozivamo nadležne institucije da u što kraćem vremenu otkriju i pricesuiraju sve počinioce i nalogodavce ovih gnusnih djela, a sve građane Crne Gore na jedinstvo u pravcu borbe protiv svih vidova kleronacionalističkih ideologija”, dodaje se u saopštennju Bošnjačke stranke.
Oni su poručili i da je bošnjački narod dio društvenog i državotorog bića Crne Gore, istorijski utemeljen, te da ih poruke i zastrašivanja neće pomjeriti sa vjekovnih prostora, niti će poremetiti njihov odnos prema komšijama i opredjeljenost za multietničko društvo.

Постави коментар

0 Коментари