Crna Gora potpisala sporazum o nabavci vakcine protiv Covid-19Ministar zdravlja Kenan Hrapović danas je u ime Crne Gore potpisao sporazum prema kojem će naša zemlja, kada vakcina protiv bolesti COVID-19 bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja. Crna Gora će jednu dozu vakcine platiti 8,84 eura.

Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je oko 2.163.000 eura.

“Želim da vas informišem da je Vlada na jučerašnjoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv Kovida-19. Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans od 646.000 eura”, kazao je Hrapović.

Predviđena inicijalna cijena po dozi vakcine je 8,84 eura.

“Shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza vakcine, u pismu Potvrde o namjeri za učešće, Crna Gora je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva (s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi)”, naglašavaju u Ministarstvu zdravlja.

Takođe, Vlada je, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana zaraženih koronavirusom, koji imaju težu kliničku sliku.

“Na sjednici Nacionalne Komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite održanoj 24. septembra, usvojen je Protokol liječenja COVID-a starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. Navedenim Protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama, kao jedan od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva remdesivir”, naveli su u Ministarstvu.

Cijena navedenog lijeka je 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

”Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400,00 eura (bez PDV-a)”, kazao je Hrapović

S obzirom na izraženu potrebu u nabavci lijeka remdesivir, Montefarm će hitno nabaviti i uvoziti lijeka u potrebnoj količini za oktobar.

“Nabavka ovog lijeka u narednim mjesecima će najvjerovatnije biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabavke iniciranog od strane Evropske komisije”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja. 

Постави коментар

0 Коментари