Husović: Odluka BS da ne uđe u Vladu je najvažnija odluka partije poslije referenduma

Odluka Bošnjačke stranke da ne uđe u Krivokapićevu vladu poslije referenduma je najvažnija odluka BS, kazao je predjednik te partije Rafet Husović gostujući u "Drugačijoj radio vezi".Kao jedan od razloga za tu odluku navodi da je nejasno šta će uraditi nova većina.

“Govore o ekspertskoj vladi, pa vladi od političara, imamo uticaj crkve, uticaj sa strane, zaista smatramo da se u ovom trenutku mora dati šansa ovim ljudima da vidimo da li oni mogu ozbiljno da vode državu ili ne”.

Husović dodaje da su im upravo građani sugerisali da ne uđu u Vladu.

Abazović će uskoro shvatiti da je u nezgodnijoj situaciji, nego BS

Kada je posrijedi Sporazum tri koalicije nakon izbora, Husović je kazao da se odmah na prvom zasijedanju parlamenta pokazalo da se taj dokument ne poštuje.

“Nijesam siguran da će se u budućnosti sporazum poštovati, ali prepustimo to njima da vidimo kako će sve, što su zapisali realizovati”.

Komentarišući izjavu lidera GP URA Dritana Abazovića “ko neće da uđe u Vladu, utoliko gore za njega”, Husović je kazao da ta poruka zvuči prijeteće.

“Abazović će tek nakon formiranja Vlade shvatiti da će biti u mnogo nezgodnijoj situaciji od BS”, naveo je Husović.

Govoreći o dešavanjima u Pljevljima nakon izbora, Husović je kazao da su trojica lidera, kao nova vlast, trebalo da preuzmu odgovornost.

“Jasno je da moraju da pokažu jesu li za građanski koncept. Moraju da pokušaju da za retoriku, koja je svih ovih godina na svakom mjestu bila svađalačka, prezmu odgovornost. Mi nijesmo nikad rekli da su pripadnici srpskog naroda krivi za događaje, mi smo uvijek pričali da njihove vođe kreiraju mišljenje koje dospije do svakog građanina Crne Gore i tu mi vidimo njihovu odgovornost”.

Upitan da li će genocid u Srebrenici biti tabu tema novoj Vladi, Husović smatra da je to pitanje vrlo važno za manjinske narode.

“To je ključ nesaradnje sa njima, za njih je to veliki ispit i mislim da oni nemaju snage da to prihvate jer ljudi koji koordiniraju aktivnostima u svemu ovome morali bi, vjerovatno, i sebe da negiraju kada je u pitanju genocid u Srebrenici”. 

Nema Crne Gore bez Crnogoraca, nadam se da Bošnjaci neće opet morati da pakuju kofereHusović napominje da SPP nema legitimitet da predstavlja Bošnjake u novoj vlasti.

“Ako se malo ozbiljnije bavimo analizom proteklih izbora vidjećemo da je 98 odsto Bošnjaka glasalo za suverenistički blok, ali očekujem da trojna koalicija nađu nekog ko će predstavljati Bošnjake ili makar da se čuje neko ime koje će da predstavlja Bošnjake”.

Precizirajući da bi takvio prisustvo Bošnjaka u Vladi bilo pro forme, a ne suštinsko zastupanje interesa toga korpusa, Husović podsjeća na svoje riječi u osvit referenduma o nezavisnosti Crne Gore:

"Pripadnici manjinskih naroda na ovim prostorima uvijek su imali spakovane kofere za odlazak. 2006. sam rekao - dobijemo li nezavisnu Crnu Goru, raspakujte Bošnjaci svoje kofere za sva vremena. Mnogi me pitaju da li to važi i danas, mislim da važi. Učinićemo sve da moja izjava važi za sva vremena u Crnoj Gori”.

Husović naglašava da nas retorika koju čujemo ne upućuje na to da je građanski koncept i prozapadna orijentacija Crne Gore u sigurnim rukama, te da ne može sa sigurnošću da kaže da će tim putem ići Crna Gora.

“Nema Crne Gore bez Crnogoraca. Ko kod misli da može imati Crnu Goru bez Crnogoraca to je neodrživo i neprihvatljivo”, zaključio je Husović.

Izvor: www.antenam.net

Постави коментар

0 Коментари