Realizovan projekat „Očuvanje bošnjačkih pjesama Plava i Gusinja“

PLAV- Projekat „Očuvanje bošnjačkih pjesama Plava i Gusinja“ čija je kordinatorka Feratović Sajma, realizovan je uz podršu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Projekat je realizovan u više faza.Tokom prve faze vršeno je prikupljanje tekstova ne samo iz postojeće literature već i od ljudi koji još uvijek izvode bošnjačke pjesme uz neke instrumente.  U daljem radu je urađeno snimanje i obrada video materijala  odabranih pjesama uz vokalno-instrumentalnu pratnju Muminović Fehima, koju je uradio Pejčinović Adis. Poseban segment u realizaciji ovog projekta je rad na etnomuzikološkom zapisivanju pjesama koje je uradila doc. dr  Naka Nikšić (profesor na Univerzitetu u Beogradu).

Pjesme za koje je rađen etnomuzikološki zapis su: Mejra šeta, Ja poslah baba, Hoj džamijo, Hoj, planino, Šet′o sam se gore dolje, U polje se alčader dervijaše. Za navedene etnomuzikološke zapise i tekstove pjesama urađene su brošure, a snimljeni video materijal je urađen u tiražu od 100 komada (DVD-a.)

Kompletno montirani video se nalazi na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=-9_rXZMMvV4&t=1342s.Pripremljeni materijali će biti dostavljeni svim bibliotekama na Sjeveru Crne Gore, udruženjima koja se bave očuvanjem kulturne baštine, ali i pojedincima.

Lokacija koja je odabrana za snimanje je gazdinstvo Grandfather′s place Feratović u selu Budovice, Plav, Crna Gora.

Постави коментар

0 Коментари