Zenka: Ne postoji šansa da uđemo u novu vlast

Ne postoji šansa da Demokratska unija Albanaca uđe u novu vlast,kazao je za Pobjedu Mehmet Zenka, predsjednik te partije, povodom poziva mandatara Zdravka Krivokapića manjinskim partijama da budu dio buduće vlade.


Zenka (Foto: PR Centar)


DUA je dio albanske koalicije „Jednoglasno“, koju čine i Demokratska partija, kao i Demokratski savez u Crnoj Gori. To je za sada jedina odluka od manjinskih partija koje je Krivokapić pozvao da učestvuju u novoj vlasti.

“Poziv smo dobili od mandatara, ali DUA ne vidi sebe u koaliciji sa partijama koje su programski apsolutno različite sa nama, koje su u velikoj i dubokoj koliziji sa našim programskim načelima i smjernicama. Ljudi se mijenjaju od danas do sjutra. Ja sam ono što jesam, a oni koji će da prelete sa jedne na drugu stranu, srećan im put”, poručio je Zenka.

Genci Nimanbegu, jedan od lidera koalicije „Albanska lista - Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj“, kazao je za Pobjedu da je njegova koalicija prihvatila poziv mandatara za razgovor o ulasku u vladu, ali to ne znači, kako je rekao, i da je prihvaćeno učešće u vlasti.

“ Što više protiče rok za formiranje nove vlade, manje su šanse da se parlamentarna većina međusobno dogovori o tome”, ocijenio je Nimanbegu.

Kazao je da se još ne zna datum razgovora sa Krivokapićem, mada su pojedini mediji javili da je razgovor u četvrtak.

“Prihvatili smo poziv da razgovaramo, ali to ne znači da smo se i dogovorili. Da li ćemo ući u vlast zavisi od tog razgovora, od njihovog programa, od više faktora”,  istakao je Nimanbegu.

“Bošnjačka stranka odlučiće da li će ući u razgovore sa Krivokapićem na sjednici Glavnog odbora, koja će biti održana u nedjelju, 18. oktobra, u Rožajama”, kazao je za Pobjedu Adel Omeragić, portparol BS.

Istakao je da će se na sjednici GO razgovarati i o aktuelnoj političkoj situaciji.

“Tada ćemo odlučiti i o pozivu Krivokapića”, rekao je Omeragić.

Krivokapić je zvanični poziv manjinskim partijama uputio odmah nakon što je predložen za mandatara za sastav vlade. U pozivima je naveo da potvrđuje spremnost, iskazanu i sporazumom o saradnji sa koalicijama ,,Mir je naša nacija“ i ,,Crno na bijelo“, za saradnju sa manjinskim partijama.

Krivokapić je najavio da će do 8. novembra imati prijedlog za novu vladu.


Постави коментар

0 Коментари