Nove mjere: Prodavnice i lokali radiće do 20 časova, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom..Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nacionalno koordinaciono tijelo predložilo je nove mjere koje će trajati do 1. decembra, sa mogućnošću produženja:


1. Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi


2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru


3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi


4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja)


5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika


6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.


7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova. Imenovati odgovornu osobu u kafiću koja će se starati da se mjere poštuju.


8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.


9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da situacija ide ka dramatičnoj, te da je Institut predlagao poptuni lockdown.

“Ove mjere, ako se budu poštovale, smanjiće broj inficiranih, a oni koji su dužni treba da ih kontrolišu. Svi oni koji su važni i bitni u ovom društvu, i Vlada i Skupština, pravosudni organi, da učine sve što je do njih da se smanji infekcija koja se širi kao požar”, rekao je Mugoša

Постави коментар

0 Коментари