Krivokapić predstavio plan rada Vlade: Kritike i od vlasti i od opozicije


Mandatar
Zdravko Krivokapić predstavio u parlamentu program i sastav Vlade. Nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je madatar Zdravko Krivokapić, navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava. Mandatar je naveo i da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

"Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi. Desila se prva demokratska smjena vlasti i ako odajemo počast prethodnoj vlasti, onda neko treba da dostavi podatke da bismo imali ciljeve koji su mjerljivi", kazao je Krivokapić na početku izlaganja.

Ekspoze i sastav buduće Vlade Zdravka Krivokapića kritikovali su u Skupštini i vlast i opozicija.

Predstavnici parlamentarne većine poručili su da će podržati buduću uprkos brojnim primjedbama na račun njegovog ekspozea i sastava kabineta, dok je opozicija oštro kritikovala personalna rješenja i predloženi program.

Šef poslaničkog Kluba DPS-a Danijel Živković, kazao je kako je jasno da će vlada biti nestabilna te da ulazimo u period “ozbiljne političke krize”, jer će, kako dodaje u Parlamentu imati manjinsku podršku.

“Ako je sve to tako postavlja se pitanje na koji način će te vi sve ovo sprovesti u djelu”, kazao je Živković Krivokapiću.

Šef poslaničkog kluba ZBCG Slaven Radunović kazao je da je nova Vlada, vlada kompromisa i “samo je ovakva morala da se izglasa”.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je su za mirnu tranziciju vlasti svi zaslužni i vlast i opozicija i građani.

“Pred Crnom Gorom su teška socio-ekonomska vremena, a pred Vladom veliki izazovi. Gospodine Krivokapiću u jednom će vam biti zaista lako, ako budete služili Crnoj Gori i narodu Crne Gore nemojte da brinite za rezultate”, kazao je Bogdanović.

Lider PzP-a Nebojša Medojević kazao je da u Vladi Zdravka Krivokapića ima više članova DPS-a nego DF-a, što kako dodaje nije uredu.

“Vaša politička pozicija je da zaštitite DPS, a da napravite političku štetu DF-u. To je legitimno, samo nije legitimno što nijeste izašli na izbore sami i osvojili glasove i onda bi mi imali realnu političku konotaciju”, kazao je Medojević u Skupštini.

U ime Socijalističke narodne partije, Dragan Ivanović je istakao da će podržati Vladu, svjesni činjenice da dolazi u vrlo teškom trenutku za Crnu Goru.

 "Došla je demokratska vlast i demokratska Vlada će, uz pomoć svih nas, ispuniti ono što je mandatar u ekspozeu obećao građanima", naveo je Ivanović.

Miloš Konatar iz koalicije "Crno na bijelo" na početku se zahvalio medicinskim radnicima koji se u prvom redu bore sa epidemijom.

"Neka nam ovo bude opomena da se prema zdravstvu ne odnosimo loše kao prethodna vlast", istakao je on.

Lider Socijaldemokrata, Ivan Brajović, istakao je da će napadati sve predloge mandatara sa kojima se ne slažu, ali i podržavati ono što dobro za Crnu Goru.

"Nisam odugovlačio sa konstitutivnom sjednicom, predsjednik države nije odugovlačio sa davanjem mandata. Mislim da smko pokazali kako se treba ponašati kao opozicija u parlamentu do kojeg svi držimo. U prošlom sazivu, vi se niste ponašali tako. Vi ste nas opstruirali, prvo totalnim bojkotom parlamenta, a onda neglasanjem za set izbornih zakona, pa za funkcije u tužilaštvu i sudstvu. Nije za očekivati da ćete nam davati vjetar u leđa, ali neki u u tom bojkotu istrajali do kraja mandata", naveo je Brajović.

Raško Konjević iz poslaničkog kluba SDP-a istakao je da Krivokapić tvrdnjom o "prvoj demokratskoj Vladi" negira ono što je zapisano u Ustavu Crne Gore ili Deklaraciji nezavisnosti.

"Mislim da ste terminološki pobrkali, mislim da se formira prva vlada nakon demokratske smjene vlasti. Onoliko koliko budete kvalitetno radili, toliki će biti odnos SDP-a prema Vladi", kazao je Konjević.

Постави коментар

0 Коментари