Đaci iz Plava i Murina će od ponedjeljka morati da stopiraju

MURINO-Roditelji učenika iz Murine koji pohađaju srednje škole u Beranama i Andrijevici uputili su apel Ministarstvu prosvjete, odnosno Vladi Crne Gore, da hitno riješe pitanje prevoza njihove djece, jer im, kako kažu, od ponedjeljka neće preostati ništa drugo osim da stopiraju da bi došli na nastavu.

Učenika, koji sa tog područja dolaze na nastavu u Andrijevicu i Berane, ukupno ima šezdeset, od čega je najveći dio iz Murine.

Predstavnik roditelja Momčilo Đukić objašnjava da je manji broj djece iz Plava i Gusinja, kao i iz sela Ulotina i Gornje Luge koja pripadaju opštini Andrijevica.

“Svi oni od ponedjeljka će morati da stopiraju da bi pošli u školu. Zar nije ružno, pa i opasno, da stopiraju, posebno ženska djeca. Neka se svako stavi u položaj roditelja te djece, i shvatiće kolika je i kakva naša briga“, kazao je Đukić.

 Foto: Boris Pejović


Prema njegovim riječima, osnovni problem je u tome što je sa ovom godinom istekao ugovor koji je prethodna Vlada napravila sa autoprevoznim preduzećem “Elan“ iz Plava.

“Oni su vozili našu djecu sve do početka pandemije, a za to im je Vlada plaćala 25 odsto, Opština Plav 10 odsto, a ostalo roditelji. Cijena mjesečne karte je u ukupnom iznosu bila 75 eura. To nije malo, ali je bilo kako takvo rješenje i ako bi se ponovo našao neki takav model, mi bismo bili izuzetno zadovoljni“, kazao je Đukić.

On je naveo da je od Murine do Berana 45 kilometara u jednom pravcu, i da su se neki od roditelja koji imaju automobile izlagali velikom trošku da svakodnevno vode djecu do škole i nazad.

“To je mali broj roditelja. Na kraju to i nije rješenje. Najbolje je da se opet sklopi sporazum sa nekim prevoznikom, ne mora to biti ‘Elan’, može bilo koji drugi koga resorno ministarstvo pronađe, i da se organizuje đački autobus“, tvrdi Đukić.

On podsjeća da su problemi sa đačkim prevozom djece iz Murine počeli još u vrijeme dok je funkcionisala beranska kompanija “Simon vojaž”, koja je do tada držala monopol na đački prevoz u tom dijelu države.

“Simon vojaž” je u to vrijeme potpuno blokirao druge kompanije koje su pokušavale da organizuju prevoz.

To je bilo vrijeme kada je najveće autoprevozno preduzeće na sjeveru države još normalno funkcionisalo. Sa upadanjem u probleme i postepenim ukidanjem najprije lokalnih, a potom i drugih linija, “Simon vojaž” je napravio potpuni haos u elementarnom saobraćajnom funkcionisanju u između najbližih gradova u ovom dijelu Crne Gore.

Đukić podsjeća da se upravo tada iznašlo rješenje da đački prevoz iz Murine organizuje kompanija “Elan”.

U međuvremenu, u “Simon vojažu” je došlo do generalnog štrajka, o čemu su “Vijesti” pisale u više navrata, i ta kompanija već osam mjeseci nema nijedan polazak sa svojim atubusima, ni u lokalnim, ni na drugim linijama.

Osim djece iz Murine, koja muku muče da se prebace na nastavu u Berane, tu su i studenti iz susjednih gradova koji studiraju na Visokoj medicinskoj školi u Beranama.

“Upućujemo apel Vladi i resornom ministarstvu da hitno iznađu neko rješenje i da ne dozvole da naša djeca u ponedjeljak stopiraju ili da u protivnom ne odu na nastavu u Berane“, kazao je Đukić.

IZVOR:WWW.VIJESTI.ME

Постави коментар

0 Коментари