Apelacioni sud potvrdio:Konataru i Šoškiću po 40 godina robije

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom su Plavljanin Marko Šoškić (26) i Bjelopoljac Aleksandar Konatar (37) osuđeni na po 40 godina robije zbog teškog ubistva Gordane Dašić.

Foto:Pobjeda


Trećeoptuženi Nikola Knežević (25) iz Plava osuđen je na dvije godine zatvora zbog neprijavljivanja počinilaca krivičnog djela.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Bijelom Polju, Konatar i Šoškić bili su osuđeni za krivično djelo teško ubistvo. Nakon toga Vrhovni sud je po žalbana odbrane ukinuo presudu i vratio je drugostepenoj instanci. Apelacioni sud je potom po nalogu Vrhovnog suda prilikom ponovnog odlučivanja u ovom predmetu preinačio prethodnu presudu u dijelu kvalifikacije krivičnog djela pa umjesto za teško ubistvo, Šoškić i Konatar su bili osuđeni za razbojništvo.

Prema navodima prvostepene presude, Šoškić i Konatar su krivično djelo počinili po prethodnom dogovoru, iz niskih pobuda – koristoljublja, podmuklo i drsko, noću, dok su supružnici Vuko i Gordana spavali, povređujući njihov kućni prag i nanoseći im mnogobrojne povrede.

- Tom prilikom su lišili života praktično bespomoćno lice, a Vuko Dašić je samo pukim slučajem ostao u životu. Njihov odnos prema djelu nakon čijeg izvršenja nijesu izrazili kajanje ukazuje na opravdanost izricanja najstrože kazne okrivljenim Konataru i Šoškiću, kao i najviše propisane kazne okrivljenom Kneževiću, koji nije našao za potrebno da stane u odbranu komšija, dajući na taj način doprinos da Šoškić i Konatar ne budu otkriveni – kazao je tada sudija Bošković u obrazloženju presude.

Optuženi Konatar i Šoškić tokom suđenja nijesu priznali krivično djelo koje im je stavljeno na teret, već su krivicu svaljivali jedan na drugoga.

U optužnici se navodi da su Šoškić i Konatar 31. maja 2017. godine, oko ponoći, u mjestu Brezojevice, u Plavu, u namjeri da od oštećenih Vuka i Gordane Dašić oduzmu novac, po prethodnom dogovoru, iz koristoljublja, sa umišljajem lišili života staricu i pokušali da liše života njenog supruga.

– Uklonili su metalnu rešetku sa prozora podruma kuće i kroz prozor ušli u podrum. Popeli su se do prizemlja, ušli u dnevni boravak, u kojem je spavala Gordana, i u spavaću sobu gdje je spavao Vuko.

Bračni par su vezali, pokojnoj Gordani su ugurali krpu u usta, a potom im povezom vezali oči nakon čega su ih pesnicama i drvenim nogarom udarali po tijelu i glavi tražeći da im predaju 100.000 eura.

Gordana je preminula od teških povreda, dok je Vuko od udaraca ostao bez svijesti nakon što im je rekao da ima novca u staklenoj činiji u vitrini - navodi se u optužnici.

Osim 600 eura koje su pronašli u vitrini, Šoškić i Konatar su iz kuće Dašića ukrali automatsku pušku kalibra 7,62 mm, kao i okvire sa municijom, nakon čega su pobjegli.


Постави коментар

0 Коментари