Opozicija kritikovala premijera Krivokapića zbog čestitke povodom Dana RS

 

Opozicione političke partije u Crnoj Gori - Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), kao i nekoliko građanskih aktivista uputilo je kritiku premijeru Zdravku Krivokapiću zbog čestitke upućene povodom 9. januara, koji se u bh.entitetu Republika Srpska proslavlja kao Dan RS.

Premijer Krivokapić je predsjednici bh.entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović čestitao Dan RS, ali bez zvanične objave da je to učinio kao državnik. To je objelodanila Cvijanović, jer Krivokapić javnost nije obavijestio o čestitki, kako to obično čini, na svom Twiter nalogu.

Iz Bošnjačke stranke podsjetili su premijera Krivokapića na presude Ustavnog suda BiH, koji je ovaj datum proglasio neustavnim, dok iz SD-a pozivaju crnogorskog premijera da se izvini građanima Crne Gore i BiH.

Kako navode iz Bošnjačke stranke, ako je istina da je Krivokapić uputio čestitiku, „dobro bi bilo da mu neko objasni geografiju Bosne i Hercegovine (BiH) i to da je RS manji entitet države BiH i da kao takva nema međunarodni subjektivitet“.

"Ako je premijer zaista čestitao Dan ovog teritorijalnog entiteta unutar međunarodno priznate BiH, da li je to najavljena prozapadna politika nove Vlade Crne Gore", kaže se u saopštenju BS.

Socijaldemokrate Crne Gore pozvale su premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana da zbog, kako se navodi, diplomatskog skanadala i nepoštovanja prijateljske susjedne države i odluka njenih najviših sudskih instanci, upute javno izvinjenje građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH).

Član Predsjedništva SD-a Nermin Bećirović je kazao da Krivokapić “tajnom i organizovanom” čestitkom Željki Cvijanović, povodom Dana Republike Srpske, dva puta od Ustavnog suda BiH proglašenog neustavnim, potvrđuje svoju pripadnost kuhinji “srpskog sveta”.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ocijenio je da je „premijeru Zdravku Krivokapiću dosadilo da javno priča ono što ne misli zato se „otvorio“ u telefonskom razgovoru sa predsjednicom Republike Srpske, Željke Cvijanović“.

Na čestitku Krivokapića reagovao je i Aleksandar Saša Zeković, građanski aktivista i bivši sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

On je poručio da je premijer Krivokapić čestitanjem Dana Republike Srpske učinio neprijateljski čin prema Bosni i Hercegovini (BiH). Smatra potrebnim da se uputi izvinjenje institucijama i narodima BiH, dok bi crnogorskom parlamentu, kako je rekao, trebalo podnijeti predlog za provjeru povjerenja Vladi Crne Gore.

Постави коментар

0 Коментари