Raško Konjević izabran za novog predsjednika SDP-a

Socijalemokratska partija održala je danas Deseti Kongres pod sloganom “Odbranimo građansku Crnu Goru”, na kojem su delegati za predsjednika izabrali Raška Konjevića, a za zamjenika predsjednika SDP Borislava Banovića.

Kongres je zbog epidemioloških razloga održan na više lokacija u Crnoj Gori, a pored predsjednika i zamjenika predsjednika, izabran je i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

“Kongres je usvojio i Proglas za očuvanje građanske Crne Gore u kojem je istaknuto da je nova politička realnost, iako značajnim dijelom uzrokovana opravdanim i realnim nezadovoljstvom građana zbog djelovanja jedne loše vlasti, dominantno je,  uspostavljena organizovanim djelovanjem subjekata i struktura koji su u funkciji interesa i politike druge države ili struktura  koje se nikada nijesu pomirile sa suverenom i međunarodno priznatom Crnom Gorom”, saopšteno je danas iz SDP-a.

SDP u proglasu upozorava da je na sceni vladajuća politika čiji je ključni cilj da se kroz nekoliko faza uruši državotvorna politika, multietnički sklad i ustavni koncept građanske Crne Gore, suštinski obesmisli njena državnost i otvori put da se o Crnoj Gori ponovo odlučuje van nje i suprotno njenim nacionalnim interesima.

“Demokratskoj javnosti je potpuno jasno da se promjene nijesu desile da bi se napravio neophodan raskid sa brojnim nedemokratskim, nerijetko i kriminalnim praksama, već da je opravdano građansko nezadovoljstvo zloupotrijebljeno za nametanje jedne pogrešne i veoma opasne politike. Kako je na Crnu Goru nasrtano spolja, bivša loša vlast im je pomagala iznutra odsustvom demokratije i vladavine prava, stvarajući osjećaj duboke društvene nepravde”, smatraju u toj partiji.

Raško Konjević je u govoru delegatima istakao da su se navršile pune tri decenije trajanja SDP, kako to s pravom kažu, na pravoj strani istorije.

“Utemeljeni kao antiratna, građanska i demokratska partija svoj časni put počeli smo ujedinjeni u borbi protiv podjela i uništenja građanskog i državnog bića Crne Gore, u ona teška ratna vremena nacionalističkog ludila i rušenja velike zajedničke Jugoslavije. U trideset godina postojanja, dvanaest godina smo bili opozicija, a osamnaest vlast. Opozicija do 1998. godine, i od 2016. do danas. Nemamo zabludu da smo bezgrešni, naprotiv. Nekada u samokritici znamo i da naša velika, zašto ne reći, istorijska dostignuća, uzimamo gotovo podrazumijevajuće, stavljajući akcenat na propuste”, naveo je Konjević.

Kako je dodao – ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju – ova poznata narodna izreka najbolje opisuje dovodjenje prije sedam- osam godina u Crnu Goru medijsko – propagandnog taloga iz susjedstva koje je kontaminiralo medijski, politički i društveni ambijent.

“I evo sada, kao što vidimo, ta medijska batina se, od nekadašnjeg sredstva za obračun sa SDP i nekim drugim progresivnim snagama, pretvorila u glavnu udarničku snagu protiv bivših saveznika, ali najgore od toga – u snagu za svođenje Crne Gore na rang provincije. Ali, ako iole objektivno pogledamo ova razdoblja, vidjećemo gotovo poklapanje perioda svakovrsne regresije Crne Gore, sa SDP-om u opoziciji, i period progresivne politike sa SDP-om u vlasti. Od 1998. SDP je u vlasti i Crna Gora se okreće Zapadu, obnavlja nezavisnost, dobija poziv za NATO i čvrsto je na putu ka Evropskoj uniji. Usljed nemogućnosti da promjenimo loše prakse vlasti, nakon godina sporenja tokom kojih smo označavani “opozicijom u vlasti”, mi svojevoljno odlazimo u opoziciju”, naveo je

Постави коментар

0 Коментари