Srpski nacionalni savjet predložio: Murino da bude samostalna opština

Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore saopštili su juče tokom razgovora sa čelnicima Andrijevice da će ubrzo od nadležnih državnih organa, zvaničnom inicijativom, zatražiti da Murino dobije status samostalne opštine, piše Dan.

Istakli su da je to prirodna potreba stanovnika Murina i okolnih mjesta koja se trenutno nalaze u sastavu opštine Plav.

Naveli su da je do sada ovo područje, u kom uglavnom živi pravoslavno stanovništvo, bilo izloženo ekonomskom i svakom drugom zaostajanju.

“Svjedoci smo da je područje Murina, kao sastavni dio opštine Plav, svih ovih godina od nadležnih institucija tretirano parktično kao ničija zemlja, jer se tamo nije ništa ulagalo ni po pitanju razvoja, niti po pitanju očuvanja kulturnih, istorijskih, nacionalnih i drugih vrijednosti. Zato se ovaj kraj, koji je dao mnogo umnih glava, suočavao sa izraženom migracijom lokalnog stanovništva i sveukupnom razvojnom stagnacijom. Jedini način da se u ovaj kraj povrati istinski život i da mu se vrati nekadašnji duhovni sjaj je da se Murinu dodijeli status opštine. Tu inicijativu ćemo dostaviti nadležnim državnim organima u nadi da će ona dobiti zeleno svjetlo, jer ako Murino sa svojom okolinom i dalje bude sastavni dio plavske opštine, siguran sam da će i dalje biti na razvojnoj periferiji”, naglasio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

Sa njim se saglasio i potpredsjednik Opštine Andrijevica Vesko Raketić, navodeći da se radi o opravdanoj inicijativi i da je lokalna uprava spremna da da logističku i svaku drugu podršku da se ona pretoči u djelo.

“Mi sa teritorije opštine Andrijevica i narod sa područja Murina, gdje su Srbi većinsko stanovništvo, prirodno smo upućeni jedni na druge. Međutim, čitav ovaj kraj je godinama bio zapostavljen od strane bivše crnogorske vlasti. Neko je smišljeno htio da uništi naš identitet i kroz ekonomske barijere. Sada kada su se stvari promijenile ima prostora da učinimo dosta toga da svima nama bude bolje. Zato istinski podržavamo inicijativu da Murino postane samostalna opština i da o njenoj sudbini odlučuju njeni stanovnici, a ne nikako neko drugi sa strane”, kazao je Raketić.

Podršku pomenutoj ideji na sastanku u Andrijevici dali su i predstavnici Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline.

Predsjednik Mjesne zajednice Murino Branislav Otašević ističe da se radi o staroj inicijativi koja ima realno utemeljenje i čija bi realizacija bila od velike koristi za lokalno stanovništvo.

On je pojasnio da bi u sastav murinske opštine, pored Murina, ušli Kruševo, Mašnica, Velika, Donja Ržanica, Novšiće, Pepiće i Brezojevice.

“Mi smo se odavno zalagali da Murino dobije svoju opštinu, jer egzistirajući pri opštini Plav ovo područje je bilo praktično slijepo crijevo. Zašto je to tako duga je priča koja ima političku i nacionalnu pozadinu. Zato nas raduje da postoje ljudi i mimo nas koji prepoznaju da sadašnji status Murinu vodi u još veću propast i da bi status opštine otvorio novu razvojnu stranicu u istoriji čitavog ovog kraja”, zaključio je Otašević.

Постави коментар

0 Коментари