Fondacija Gusinje: Mnogo smo uradili za Gusinje, aktuelna Vlada hoće da nas proglasi strancima

Povodom posjete potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića Gusinju, oglasila se i Fondacija Gusinje iz Njujorka.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

"Svjedoci smo ovih dana da novoizabrana Vlada Republike Crne Gore pokusava na sve nacine destabilizovati ionako napetu atmosferu na podrucju nase zemlje Crne Gore. Kap koja je prelila casu je svakako predlog o izmjenu zakona o sticanju drzavljanstva i birackog prava za kako oni rekose “strance” u Crnoj Gori, gdje ovakve izmjene bi znacajno isle u korist Srbije i Rusije. Sama New Yors-ka dijaspora je vec odlucila da preuzme korake kako bi iznijela svoj stav u vezi ovog predloga i na inicijativu Fondacije Gusinje odrzana je tribina povodom ovog predloga na kojoj su prisustvovali sva udruzenja koja vucu korjene iz nase zemlje. Vise o ovoj tribini i narednim koracima bice objavljeno narednih dana.

ONO STO NAS JE POSEBNO ZABRINULO jeste sami docek predstavnika Vlade Crne Gore u nasem Gusinju. Ni najveci optimisti ove Vlade se nisu nadali ovako toplom doceku gradjana naseg Gusinja. Da li su nasi sugradjani svjesni sta sama izmjena gore navedenog zakona znaci za vase sugradjane van granica ex-Jugoslavije posebno za brojnu dijasporu u Americi? Za dijasporu koja je zasluzna za povratak Opstine Gusinje, renoviranje zgrade Opstine Gusinje, izgradnju Islamskog Centra u Gusinje, renoviranje mezarja u Gusinju, renovaciju sportskih terena u Gusinju i mnoge druge projekte na podrucju nase Opstine koja se samo u finansijskom dijelu mjere u milionima. Zar je to hvala dijaspori u Americi koja je prije dvije nedelje za manje od 3 dana prikupila $246,000 (prije nego sto je akcija trenutno obustavljena) za vaseg i naseg brata i za njegovo lijecenje? Mi koji i kao gosti u Gusinju, i domacini u New Yorku gledamo da smo svima vama na usluzi na bilo koji nacin i po bilo kojoj potrebi. Da li ste svjesni da izglasanjem ovog zakona mi smo nista vise nego obicni “stranci” u nasoj drzavi, drzavi koju volimo i za koju smo dali veliki doprinos za njenu nezavisnost. Postajemo “stranci” u nasem gradu Gusinju, gdje su nam ognjista. Zar neko ko voli Gusinje kao sto ga mi volimo, treba sa zebnjom da planiramo nase sledece odmore, odmore za koje nije bilo drugog izbora osim Gusinja. Eto takvu ste Vladu docekali danas kao vase najbolje prijatelje, pritom zaboravljajuci ko su vam u stvari prava braca i prijatelji, odnosno, uz vasu pomoc, vrlo brzo “stranci”.
Fondacija Gusinje se ogradjuje od svega sto se danas desavalo u Gusinju i nastavicemo da se borimo protiv svih zakona koji ne idu u nasu korist a samim tim i korist Crne Gore i Gusinja".

Постави коментар

0 Коментари