Zbog negiranja genocida, premijer Krivokapić zatražio smjenu Leposavića

Premijer Zdravko Krivokapić, u vanrednom obraćanju javnosti, kazao je da će pokrenuti postupak razrješenja ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove sporne izjave o Srebrenici. Leposavić je, prethodno, odbio da podnese ostavku koju mu je Krivokapić tražio, a premijer će danas Skupštini poslati prijedlog za njegovo razrešenje.

“Niko nije više u fazi da može četiri godine da čeka isticanje svog mandata. Ulje na vatru dolila je izjava miniStra Leposavića. Nakon sporne izjave poslao sam mu poruku da treba sam da se vadi za ono što je sam zakuvao. Smatrao sam da će njegova izjava onda biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno, ali je ona ostala na istom fonu”, naveo je premijer.

Objašnjava i zašto je tražio ostavku.

“Smatram da je to najbolji način da ličnim činom iskažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak. To sam uradio i danas, želeći da zaštitim prvo inegritet ove Vlade. Pošto je ministar Leposavić ostao u svom stavu, ja sam donio tešku odluku da krenem u prijedlog razrješenja člana Vlade. Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove”, navodi Krivokapić.

Na pitanje zašto je o istupu Leposavića reagovao tek sada, premijer tvrdi da nije odugovlačio.

“Da li sam ja odugovlačio? Ja sam u nedjelju imao jasan stav i reagovao sam u ponedjeljak. Da li sam tada zaštitio ministra? Pa nisam bio licemjer. Ovo je moj pokušaj da njemu dam šansu koju on nije iskoristio. Zar nije pošteno da svakome date da ono što je neko rekao ili uradio popravi. Ja mislim da je to ljudski”, navodi Krivokapić.

Premijer je, na pitanje ko će obavljati poslove ministra, do imenovanja novog, kazao da Leposavić ne želi da tu funkciju zamrzne.

“To je njegovo pravo dok ne bude razriješen. Ja ću biti taj koji će permanentno da daje zadatke ministru”, dodao je Krivokapić.

Nema pritisaka

Tvrdi da nema pristiska stranih ambasada na njegovu odluku. Kaže da je donio odmah, ali je vikend poslužio za smirivanje strasti. Tvrdi da sedam dana u odnosu na tako ključnu odluku nije neki vremenski period.

“Nema toga pritiska. Čak sam u tom psihološkom elementu vrlo crnogorski nastrojen prema pritisku, tako da moja odluka nije donešena na bazi ucjena, pritiska, komitskih skupova, stavova SDP-a, SD-a…Ja sam tu odluku donio u ponedjeljak. U petak sam trebao da je materijalizujem”, naveo je Krivokapić.

On će prijedlog za razrješenje ministra danas poslati Skupštini, od koje očekuje da ispoštuje njegov stav.

“Ako ne bude tako, imamo korake koje mogu da nagovijestim ali mislim da bi bilo hipotetički. Dajte da sačekamo kakav će biti stav Skupštine. Mislim da se ne stvara nikakva nova većina”, tvrdi Krivokapić.

On je podsjetio i da je izjava Leposavića o amnestiji takođe bila sporna.

“Zatim rad na tužilačkim zakonima. U trenutku prihvatanja zakona šefovima svih poslaničkih klubova je rekao da je to dobro”, istakao je premijer.

Kazao je i da Leposavić nije odbio da napravi prijedloge tužilačkih zakona po preporukama Venecijanske komisije.

Leposavićevo mjesto može biti samo ekspertsko

Na pitanje da li se smjenom Leposavića otvara prostor da kadar DF-a dođe na tu poziciju, premijer tvrdi da nije još pričao ni sa kim.

“Ja vam tvrdim da ovo mjesto može biti samo mjesto za eksperta. Ova Vlada ne može čas da bude ekspertska, čak politička, čas polupolitička”, poručuje premijer, dodajući da nije razumišljao, niti mu pada na pamet da razmišlja o tome ko će biti na mjestu Leposavića.

Ako narod ne vjeruje da mu želim dobro, prvi ću podnijeti ostavku

A onda je premijer optužio vladajuću većinu da ruši Vladu.

“Ovu Vladu ruše svi, i opozicija i pozicija. Ovu Vladu niko ne doživljava kao svoju Vladu. Najvažniji mi je interes svih građana. Ovo su porođajne muke jer još dječije bolesti nijesmo prebolovali”, naveo je Krivokapić.

On je naveo da je članovima Vlade postavio pet pitanja.

“Da li ja, po njihovom mišljenju, dobro vodim Vladu? Da li je ova Vlada sto posto orjentisana ka EU? Da li može jedan čovjek, makar bio Krivokapić ili bilo ko, biti važniji od građana, države. Postavio sam pitanje da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema u 30 prethodnih godina Vlade, treba da krenemo u obračun sa njima. Ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo, samo javnost i istina. Da li ovu smjenu želimo da uradi neko drugi ili mi sami”, naveo je premijer.

Zašto na tapetu nije Skupština

Kaže da trpi pritiske.

“Ovdje svako pritiska Vladu. Zašto na tapetu nije Skupština, koja nije donijela brojne zakone, koji čekaju i kišaju se?! Nije donijela najznačajnije da razvlastimo RTCG koja šalje poruke mržnje”, navodi Krivokapić.

Tvrdi da želi najbolje narodu.

“Ako narod nema strpljenja, ne vjeruje u to, prvi ću da podnesem osatvku. Ja nosim naslijeđeno breme, koje je toliko teško da vam ne mogu opisati. Ja želim dobro ovom narodu. Građani, recite, ako smatrate, ja kao premijer ću prvi otići tako da moja noga ne kroči bilo gdje što ima veze sa politikom”, poručuje Krivokapić.

Kaže da je na snazi pokušaj rušenja Vlade iznutra.

“Na tome rade mnogobroni, i predstavnici pojedinih vladajućih partnera, a sada i DPS zdušno sa svojim satelitima i osjećam pipke hobotnice koje još ne možemo da odsječemo”, tvrdi premijer.

Na pitanje na koga misli, kaže da će se svi prepoznati.

“I mogao bi da poručim svim tim-ko se mača lati, taj od mača i strada. Svi treba da se čuvaju toga, jer sud vremena je takav da uvijek iskaže pravdu. Pravda ne dođe kad mi želimo, ali stigne one koji su bili nepravedni. Jasno sam stavio do znanja da su to pojedinci iz određenih partija koji su u vladajućoj strukturi, a skoro 95 odsto iz opozicije i pipci iz hobotnice koji su prisutni”, tvrdi Krivokapić.

Dosta nam je pregrada i zidova

U Crnoj Gori se, ističe, stvaraju dva bloka.

“Jedan je ultrasrpski, drugi ultra komitsko-patriotski. Kome trebaju blokovi ?! Dosta nam je pregrada i zidova. Treba nam sloboda. To ja sam ne mogu. Zato je obaveza Skupštine da radi svoj posao, a ne da postavlja pitanja koja su izgleda provokatorska”, navodi premijer.

Crna Gora, poručuje premijer, mora da se preobrazi.

“Niko ne obraća pažnju na poslaničko pitanje, koje naginje na period fašizma kako to da je neko glasao za zajediničku državu danas premijer? Pomirili su se Francuzi i Njemci poslije rata, a mi krvarimo ko je đe bio. Dajte da zaboravimo ko je đe glasao. Čitavog života me bije glas da sam neopredijeljen, zato što ne želim da dam glas unaprijed. Ja sam javno rekao, iako sam mogao da prećutim, za šta sam glasao. Zašto je to problem?! Da li treba da mi markirate ruke?”, pita Krivokapić.

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsjednika Dritana Abazovića da nije za rekonstrukciju Vlade premijer je kazao da nije ni pomišljao da se može desiti izmicanje jednog nogara u vladi, kada je pričao o rekonstrukciji.

“Mislio sam da je bolje relaksirati priču. Ni u kakve pregovore ni sa kim nisam krenuo. Samo je prirodno razmišljati šta je bolje”, ističe Krivokapić.

Premijer je saopštio i da je Vlada apsolutno otvorena za manjine i da će to pokazati novim imenovanjima na određnim pozicijama, a da je pitanje da li određene manjine žele da podrže Vladu.

Постави коментар

0 Коментари