Refik Radončić: Vlada da spriječi, a ne podstiče iseljavanje

Aktuelna Vlada bi morala da bavi uzrocima iseljavanja iz Crne Gore, a ne da to podstiče oduzimanjem prava svojim građanima od kojih mnogi planiraju da se vrate u matičnu državu. To je večeras, u emisiji "Zumiranje" TVCG ocijenio Refik Radončić, predsjednik Crnogorske kuće u Njujorku.

Refik Radončić


Predstavnici nekoliko bošnjačkih udruženja iz Sjedinjenih Američkih Država uputili su otvoreno pismo čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i Delegaciji EU u Crnoj Gori, a povodom, kako navode namjere Vlade Crne Gore da mijenja Zakon o registrima prebivališta i boravišta.

Radončić kaže da nije dobro oduzeti iseljenicima pravo glasa u matičnoj državi.

"Mislim da je to vrlo opasan posao i naum u koji je naša Vlada krenula. U Njujorku živi, prema svim analizama, tridesetak hiljada ljudi koji potiču sa ovih prostora. Mnogi od njih su na privremenom radu i planiraju da se vrate u Crnu Goru. Nemaju riješen status u Americi, a ovi hoće da im oduzmu pravo glasa", upozorio je Radončić.

Vlada bi tim činom, kako tvrdi, podstakla iseljavanje sa ovih prostora.

"Ionako, mi se sa ovih prostora iseljavamo u kontinuitetu 120 godina, i ovoj Vladi bi bilo bolje da se pozabavi uzrocima što je dovelo do toga, a ne da nas podstiče da što prije odemo", navodi Radončić.

Pravo glasa je osnovno građansko pravo, kaže on i dodaje da je dijaspora mnogo puta iskazala lojalnost Crnoj Gori i pomagala u velikim iznosima ne samo svoje porodice u matici, već i državu.

Radončić je ocijenio da je normalno što se promijenila vlast na izborima 30. avgusta, ali i istakao da sve što se dešavalo nakon izbora izgleda "nenormalno".

"Ne mogu da razumijem da baš ništa nije valjalo i da sad treba sve iz početka. Očekivao sam da oni koji su kritikovali prethodnu vlast nastoje da otklone te nedostatke koji su po njima bili prisutni u našem društvu, ali ne nikako da ništa nije valjalo i da je ovo spržena zemlja", ocijenio je Radončić.


Постави коментар

0 Коментари