Senada Đešević: Pismo maturantima

   Piše: Senada Đešević, prof.

 

  Ispraćaji i rastanci uvijek bole i guše, ostavljaju prazninu i bude velike emocije, tolike, da čovjek iza njih zna da zaplače, što i nije sramota.

   Koračajte stameno ne okrećući glavu, jer, vi ste bili i ostali prvi.

   Širite pozitivnu energiju i ljubav, baš onako kako smo zajednički otapali i osvajali mnoga srca i ljude, znajući da ljubav ne zna za granice. Osmijeh i optimizam zadržite, ne samo ovog trena, već čitavog života.

   Ne dozvolite da vas "ubiju" i prevare lažni autoriteti, novokomponovani menadžeri, starlete, folk-pjevačice, učesnici rijaliti šoua...Razoružajte ih znanjem, koje nosite iz ovakve vaspitno-obrazovne ustanove, koje ste postigli samoodricanjem i poštenim radom. Stanite na put neukim ljudima koji drže predavanja o "pravom" načinu dolaska do novca i slave. Ne obazirite se na takvu trulež i dokažite im da samo učenjem i znanjem čovjek može istinski da stvori sebi i svojoj porodici egzistenciju i istinski osvaja svijet.   Budite smisao u besmislu, vratite autoritet i prioritet učenju, jer ste vi snaga ove zemlje, vi koji ćete mijenjati svijet na bolje, vi koji ćete praviti promjene.

Svoje "mozgove" nemojte prodavati po svijetu zarad novca. Ostanite u svojoj zemlji i borite se protiv "živog blata" u kojem tonemo "zahvaljujući" mnogim, lažno, stečenim diplomama.

   Usavršavajte se stalno, putujte i upoznajte svijet sa pojmovima plemenitost, humanost, čovjekoljublje...jer, vi to znate.

   Ne ističite se strogošću, egoizmom i samovoljom, već pravednošću, tolerancijom i razumom.

   Iz škole odlazite kao čuvari, ne samo maternjeg jezika i kulture, već i kulturne baštine plavsko- gusinjskig kraja, koju smo promovisali kroz razne projekte, ogledne časove...čuvajući je od zaborava.

   Ubijedite me, da ponosno odlazite u vaše/naše snove i nove izazove. Dokažite, da je mladost lijepa i srećna i da budućnost pripada upravo VAMA!!! Od danas, svako svojim putem, vi u svoju mladost i nove uspjehe, a ja u "svoju mladost", sa nekim novim klincima od septembra.

   Biseri moji, srećno!


Постави коментар

0 Коментари