Nove mjere: I državljani zemalja članica EU mogu u Crnu Goru bez testiranja

Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Podgorica predstavili su na redovnoj konferenciji za medije nove epidemiološke mjere, koje važe do 18. juna. 

Iz Instituta za javno zdravlje poručili su da je svaki peti odrasli u cjelosti vakcinisan, te da je situacija u Crnoj Gori bolja od 19 članica EU. 

Obolijevanje od koronavirusa u Crnoj Gori sada je na najmanjem nivou od jula 2020. saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić. 

Trenutno su aktivna 683 slučaja koronavirusa, 83 osobe su hospitalizovane. 

Najmanje novoboljelih je u južnom regionu. Skoro 30 odsto punoljetnih građana je primilo jednu dozu vakcine, dok je 20 odsto kompletno vakcinisano.

"U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Grčke, Španije i Turske, a blizu smo Hrvatskoj, Kipru i Italiji. Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva od Bugarske, koja je članica EU, ali i od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova", naveo je Galić. 

Nove mjere, koje će važiti od sjutra do 18. juna, predstavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić. 

1) U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju se svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 lica, pod istim uslovima kao što se vrši i obavljanje ugostiteljske djelatnosti, i to da ugostiteljski objekti obezbijede da:

- svi zaposleni i gosti nose zaštitne maske, osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka,
- obezbijede sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice) na svim stolovima,
- razmak između stolova bude najmanje dva metra,
- za stolom sjede najviše četiri gosta,
- rad organizuju, u periodu od 7 sati do ponoći,
- onemoguće uslugu samousluživanja, stajanje i zadržavanje ispred šanka i visokih stolova namijenjenih za stajanje,
- obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i slično, u skladu sa preporukama Instituta,
- obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada,
- zabrane izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23h,

- organizatori proslava maturskih večeri - škole su dužne da odrede osobu koja će biti odgovorna za prisustvo propisanog broja lica na proslavi, pored odgovornosti ugostiteljskih objekata.

2) Dozvoljavaju se i izleti i ekskurzije u Crnoj Gori, uz organizaciju putovanja za 50 lica, uz obavezu organizatora - škole da odredi osobu koje će biti odgovorna za putovanje propisanog broja lica i uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.

3) U ugostiteljskim objektima (unutar objekta i na terasi/bašti) dozvoljava se emitovanje muzike, korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika, DJ žurke i sl.), kao i emitovanje muzike/muzičkog programa preko uređaja za emitovanje muzike i akustičnih i elektroakustičnih uređaja, bez mogućnosti igranja i plesanja gostiju. I dalje je zabranjena muzika uživo unutar ugostiteljskih objekata.

4) Državljanima zemalja članica EU i Izraela omogućava se bezuslovan ulazak u Crnu Goru, što od ranije važi za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Privremeno se gasi određeni broj vakcinalnih punktova u svim opštinama, kako bi zdravstveni radnici odmorili i svoj rad usmjerili na redovno poslovanje, kazala je Slađana Račić, koordinator vakcinacije u Podgorici, Dom zdravlja Podgorica. 

U ovom mjesecu se očekuju isporuke Sputnjik V vakcine, ali se ne zna tačan datum, kazao je Bajić. 

On smatra da je i dalje dovoljno vakcinalnih punktova u Crnoj Gori.

"Pozivam građane da se vakcinišu što prije jer nema razloga za čekanje. Koristi od vakcina prevazilaze sve rizike", kazao je Bajić.

Vakcina u Crnoj Gori ima dovoljno, poručio je Galić. 

Постави коментар

0 Коментари