Omeragić (BS) i Canović (SD): Neskrivena namjera vlasti da iz biračkog spiska izbriše one građane koji su lojalni Crnoj Gori

 

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, je za beogradske medije izjavio da će korišćenjem podataka koji se dobiju predstojećim popisom stanovništva srediti birački spisak u Crnoj Gori.

Takva Mandićeva najava, kazao je predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata Plav i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović, predstavlja neskrivenu namjeru da iz biračkog spiska izbriše one građane koji su lojalni Crnoj Gori, a čije im se političko opredjeljenje ne sviđa.

“Svjesni da su manjinski narodi, i naša dijaspora, uvijek i jedinstveno bili na braniku nezavisne, građanske, multivjerske, multinacionalne, antifašističke i sekularne Crne Gore, oni za podržavaoce projekta „srpskog sveta“, među kojima je više partija vladajuće većine, predstavljaju ozbiljnu prijetnju koju treba otkloniti”, istakao je Canović.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić smatra da bi se ostvarivanjem namjere Andrije Mandića sproveo klasični politički i nacionalni inženjering, jer, kaže, ne postoji druga riječ koja bi opisala brisanje iz biračkog spiska državljana Crne Gore koji su na privremenom radu u inostranstvu, a koji su dominantno iz dijela bošnjačkog i albanskog naroda.

Omeragić je, u izjavi za Pobjedu, kazao da se nada da će popis i sređivanje biračkog spiska biti dva odvojena procesa, jer bi sve suprotno predstavljalo nesmotren i protivzakonit potez koji bi Crnu Goru skrenuo sa evropskog puta.

 “Ako Bošnjacima i Albancima koji su na privremenom radu u inostranstvu oduzmete prebivalište na taj način im oduzimate pravni subjektivitet, jer prebivalište je jedno a boravišta može biti više i to nije pošten odnos prema našim ljudima, a Vlada Crne Gore bi zbog toga trpjela i političku i pravnu štetu”, istakao je Omeragić.

 To je, kako je kazao, pokazala i praksa Evropskog suda za ljudska prava na primjeru država koje su pokušale da učine nešto slično.

Постави коментар

0 Коментари