Canović: Novi izbori neizbježni, rekonstrukcija očajnički potez održanja na vlasti

Priča o rekonstrukciji Vlade je pokrenuta kao jedini način vladajuće većine da eventualno odloži neizbježno - nove izbore, ocijenio je u izjavi za Portal Analitika, predsjednik Opštine Plav i funkcioner Socijaldemokrata Crne Gore, Nihad Canović.

Prema njegovim riječima, revolt javnosti prema pogrešnim politikama premijera i ministara je toliki, da je bilo jasno da se ova vlada, koja, kako kaže, postaje nadaleko čuvena po svojoj nesposobnosti, ne može održati. 

„Doduše, sumnjam da je i rekonstrukcija može održati čitav mandat, jer je to samo pregrupisanje starih, sasvim raznorodnih konstituenata, te cijenim, kao i do sad, da je prelazna Vlada do novih izbora jedino racionalno rješenje. Uostalom, da li ima išta što se drži na silu i na staklenim nogama, a da isporučuje rezultate? Naravno da ne, a posebno ne jedna vlada, koja treba da vodi državu, a ne da se bavi vještačkim održavanjem u životu samo zbog straha od novih izbora“, kazao je Canović. 

On ističe da neusaglašenost stavova konstituenata vlasti nema veze samo sa ovom, sad aktuelnom prekompozicijom. 

„Trenutne nesuglasice vlasti su samo nastavak svađa iz prethodnih godinu dana i najgorih uvreda koje plasiraju jedni o drugima, dok istovremeno teže tome da zajedno formiraju funkcionalnu vlast. To je prosto nemoguće jer su njihovi lični interesi i volja za vlašću toliki, da pametno, zajedničko, sinhrono djelovanje ove vladajuće većine apsolutno nije opcija. Opcija su samo, kako je gore navedeno, njihovi pokušaji očajnika da se regrupišu i time ušićare koje mjesto više, a kod građana ostave utisak da se nešto radi i unapređuje“, naglasio je Canović. 

Paravan ekspertske vlade napravio haos "po dubini"

Osvrnuvši se na model ekspertske vlade, do kojeg drže još jedino premijer Krivokapić i GP URA, Canović je kazao da se očigledno, pokazao kao potpuni promašaj, prije svega zbog, kako je naveo, „činjenice da vladajuću većinu čini preko 20 partija, koje su nominalno antipodi, a suštinski itekako slične, ali u najgoroj stvari: željom za pozicijama“. 

„Kad imate 20 subjekata koji očekuju svoj udio u vlasti nakon izbora, a dobiju tzv. ekspertsku vladu koja je formalno apolitična, a suštinski se u njoj igraju igre političke moći, to svakako nije rješenje koje obećava uspjeh. Dodatno, paravan ekspertske vlade samo je napravio haos "po dubini" gdje se krenulo u nadomješćivanje političkih pozicija koje nijesu dobijene u Vladi. Drugim riječima imamo formalno nepolitičku, a suštinski svepolitičku vladu“, podvukao je Canović. 

Vlada je, dodaje, pritom jasno antizapadna, što je, kako kaže, vidno kroz kršenje sporazuma sa početka formiranja vlade.

Među prekršenim odredbama sporazuma, Canović nabraja sljedeće:

- sporazum u dijelu apolitične javne uprave prekršen je spiskom podjele radnih mjesta po dubini, podjelom pozicija kao bombona i šikaniranjem već zaposlenih; 

- sporazum u dijelu poštovanja zastave prekršen je korišćenjem samo zastave druge zemlje u oficijelnim prilikama, na ustanovama i institucijama; 

- sporazum u dijelu odsustva revanšizma je prekršen neviđenim čistkama od prosvjete do zdravstva, socijale i dr; 

- sporazum u dijelu učešća manjinskih partija u obnašanju vlasti je prekršen njihovim brisanjem iz Vlade i vladinih resora; 

- sporazum u dijelu donošenja zakona u skladu sa evropskim standardima je prekršen sramoćenjem pred Evropom sa tužilačkim zakonima, Zakonom o državnim službenicima i namjštenicima, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i mnogim drugim.

„Sve u svemu, ispostavilo se da je Sporazum obično i ničim efektuirano parče papira koje je služilo samopromociji. A sve što počiva na formi bez suštine, nije dugog vijeka“, zaključio je Canović.

Постави коментар

0 Коментари