Bošnjačko Vijeće: Odložiti popis zbog nacionalnih i drugih podjela

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, zbog nacionalnih i drugih podjela, treba odložiti i organizovati ga u periodu kada se za to steknu optimalni uslovi, ocijenilo je Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori.

Bošnjačko vijeće je na sjednici u Rožajama upoznato sa predlogom pravne analize Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021.godini, i dostaviće primjedbe i sugestije Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.
"Bošnjačko vijeće podržava sve aktivnosti za kvalitetnu pripremu popisa, ali zbog komplikovanih odnosa u društvu i same završnice ove godine, smatra da popis treba odložiti i organizovati u periodu kada se za to steknu optimalni uslovi", kaže se u saopštenju.


Ocjenjuje se da su nacionalne i druge podjele u Crnoj Gori toliko izražene da bi popis stanovništva po ubrzanom postupku doveo do još dublje krize.


"Stoga, popis treba odložiti i temeljito pripremiti", navodi se u saopštenju.


Ističe se da državljani Crne Gore sa prebivalištem, odnosno boravištem u Crnoj Gori, bez obzira na to da li su u vrijeme sprovođenja popisa prisutni na adresi stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u inostranstvu, moraju ostvariti pravo da budu statistički predstavljeni u mjestu prebivališta.


Popis je, kako se ocjenjuje, osjetljivo pitanje za manjinske narode i nacionalne zajednice u Crnoj Gori.


"Zato svaki pokušaj da ista lica budu izbrisana iz sređenih registara (što se može čitati zabrinjavajućom intencijom) predstavlja veliku nepravdu i pravno nasilje nad manjinama", kaže se u saopštenju.


Bošnjaci su narod u Crnoj Gori koji je, kako se navodi, istorijski sviknut i savremeno, nedvosmisleno opredijeljen, čak i posvećen razvoju multikulturnog građanskog društva po uzoru na evropske standarde.


"Svako poistovjećivanje bošnjačkog naroda sa etničkom zajednicom, bilo da je on posljedica neznavenosti ili zle namjere, smatramo uvredom ili provokacijom na koju ćemo adekvatno odgovoriti", porućili su iz Bošnjačkog Vijeća u Crnoj Gori.


Постави коментар

0 Коментари