Omeragić (BS) i Canović (SD): Evropska budućnost Crne Gore (ni)je sigurna

Predstavnici političkih partija imaju podijeljena mišljenja o izvještaju agencije Rojters u kojem se navodi da EU ne može više da garantuje sigurno članstvo za šest balkanskih država, kojima je svojevremeno to obećano. Jedni smatraju da taj izvještaj predstavlja realan odnos snaga u EU i da je evropska budućnost zamalja Zapadnog Balkana, a samim tim i Crne Gore, sve neizvjesnija. Drugi su, ipak, ohrabreni izjavom predsjednice EK Ursule fon der Lajen koja je to u Podgorici demantovala. 

Agencija Rojters je prije tri dana, pozivajući se na riječi četvoro diplomata i tekst internog dokumenta, objavila je da uoči Samita EU i balkanskih lidera 6. oktobra u Sloveniji, nema dogovora o deklaraciji za taj sastanak, pa je to „najniža tačka“ strategije EU da priključi Srbiju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo evropskom bloku.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen u Podgorici je to demantovala i naglasila: „Naša poruka je jasna, želimo Crnu Goru u EU“.

Funkcioner Socijaldemokrata Nihad Canović nije toliko optimističan i smatra da Crna Gora nikad nije bila dalja od članstva u EU, kako zbog strukture i ideološkog usmjerenja aktuelne Vlade, tako i zbog same situacije unutar zajednice.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, istakao je Canović, su disonantni tonovi unutar Unije.
- EU doživljava unutrašnje izazove - članice ne tako rijetko imaju različite stavove, a kao što smo mogli da vidimo, to je slučaj i po pitanju proširenja. Potpuno je prirodno i da, u takvim situacijama, kada jedan dan dobijamo ohrabrujuće, a drugi dan zabrinjavajuće poruke, varira i sami entuzijazam kada je u pitanju članstvo u EU – pojasnio je funkcioner SD-a.
On smatra da je aktuelna vlast samo deklarativno proevropska i da nas svakim danom sve više udaljava od suštinskih tekovina EU.
- Vlada koja na rukovodeća mjesta imenuje kadrove čiji su stavovi u potpunosti suprotni sa građanskom i antifašističkom idejom kao osnovnom ideološkom odrednicom EU, ne može Crnu Goru uvesti u porodicu evropskih zemalja – kazao je Canović.

Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke, podsjetio je da je ta partija snažan promoter evropskih vrijednosti, kao i da je za njih budućnost Zapadnog Balkana u Uniji put koji nema alternativu.
– Zemljama Zapadnog Balkana potrebno je ohrabrenje od strane članica EU da se proces proširenja neće zaustaviti, kako bi još odlučnije nastavili sa već započetim reformama – naglasio je Omeragić.

On smatra da je posjeta predsjednice Evropske komisije poruka da se nije odustalo od proširenja.

– Siguran sam da će Samit u Sloveniji, koji će biti održan 5. oktobra biti važna prilika, ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, već i da se preduzmu praktični koraci ka daljoj integraciji i da se započne sa primjenom ekonomskog i investicionog plana za region – poručio je portparol BS.

Izvor: Pobjeda

Постави коментар

0 Коментари