Reagovanje Fondacije Gusinje povodom sastanka dijaspore sa predstavnicima Vlade Crne Gore

Povodom sastanka dijaspore sa ministrima Vlade Crne Gore, reagovala je Fondacija Gusinje čije saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Više od godinu dana nakon promjene vlasti u našoj državi Crnoj Gori danas smo svjedoci brojnim promjenama na svim nivoima. Nakon izabrane ekspertske Vlade, koja je ni manje ni više pravljena u manastirima, Crna Gora može da se pohvali sa nikad gorim stanjem ili kako neko ovo nazva godinom mraka. Prije svega ekonomski sistem je usporen, revanšizam na vrhunskom nivou ne poznaje granice, identitet same države Crne Gore je narušen a Crna Gora se odavno manje nije osjećala nezavisnom, možda čak i manje nego u doba kada je bila u sastavu sa drugim državama.Jedna od najbolnijih odluka ove Vlade, makar za nas u Dijaspori, je mogući predlog o izmjeni zakona o sticanju državljanstva i biračkog prava za “strance” (dijasporu CG) u Crnoj Gori a o kojem smo vec pisali. Najbolji dokaz kakvo mišljenje današnja Vlada Crne Gore ima o našoj dijaspori jeste gnusna izjava Sergeja Sekulovića, inace ministra unutrašnjih poslova u ovoj Vladi, data u emisiji “Reflektor” kada je bukvalno rečeno da Crna Gora ne duguje ništa dijaspori već da su oni pomagali svoje familije, i pored svih finansijskih ulaganja i humanitarnih pomoći na području cijele Crne Gore. Ministar Sekulović je kadar blizak URI Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade Crne Gore. Istog onog Abazovića kojeg su u petak, 22. oktobra, grupica od 10-tak samoproglašenih predstavnika Dijaspore, sa zadovoljstvom dočekali.

Draga gospodo, zar radi par fotografija ste dozvolili sebi ovakav potez u maniru čistih amatera? Dozvoli ste sebi da kao predstavnici naše najbrojnije, najstarije i najbitnije zajednice, Islamske Zajednice Plav Gusinje budete “glas naroda” iako ste svjesni da 98% procenata naše dijaspore ne dijeli mišljenje sa vama? Odakle vam pravo na to? Odakle vam pravo da predstavljate našu Islamsku Zajednicu na sastanku sa ljudima koji imaju gore navedeno mišljenje o nama iz dijaspore i čine većinu u Skupštini Crne Gore sa ponosnim četnicima? Da li ste razmislili o osjećanjima nas svih ili vam je samo bitno bilo da izgledate lijepo u odijelima i na slikama, a možda i zadovoljite neke vaše vođe ili vođu? Zar vas 4-5 može donijeti odluku za nas 25-30 hiljada i nazvati ovaj sastanak “Islamska Zajednica PG NY i Vlada CG”?  Vaši privatni sastanci su vaša prava, ali zloupotreba naše Islamske Zajednice je nešto drugo. Ovim ste duboko produbili krizu u našoj IZ i trebate se sami zapitati čemu sve ovo vodi.

Predstavnici manjih udruženja na ovim sastancima nijesu uopšte bitni, jer njihova udruženja nisu relevatna i bitna, a inače broj njihovih članova može se nabrojati na prstima jedne, a teško i dvije ruke.

Fondacija Gusinje se ograđuje od ovog takozvanog “sastanka dijaspore i Vlade Crne Gore” i kao najveći investitori na području zavičaja nastavićemo da bojkotujemo Vladu koja je protiv same dijaspore i čini većinu sa ratnim huškačima".

UO Fondacija Gusinje

Постави коментар

0 Коментари