Damir Šehović novi predsjednik SD-a: Treba nam evropska, a ne epska Crna Gora

PODGORICA-Na Kongresu Socijaldemokrata Crne Gore (SD) za novog predsjednika partije izabran je Damir Šehović.

Od 501 delegata, Šehović je dobio podršku njih 98,9 odsto. On je na toj poziciji zamijenio dosadanšnjeg lidera SD-a Ivana Brajovića.- Koristim priliku da zahvalim Ivanu Brajoviću na svemu što je uradio za SD. Ne moramo ni da govorimo o tome, imali smo priliku sve to da vidimo. Novom predsjedniku čestitam, uz nadu da će ovo biti novo vrijeme za našu partiju, ali i Crnu Goru - poručio je na Kongresu predsjednik Odbora Glavnog grada Socijaldemokrata Marko Rakočević.


Izabrani su i novi članovi Glavnog odbora, te Statutarne komisije i Nadzornog odbora, a više 60 procenata predloženih kandidata su potpuno nova lica.


Šehović se u prvom obraćanju kao predsjednik SD-a kazao da mu to mjesto daje mogućnost da inicira ne samo najavljene promjene u partiji, već i društvene promjene koje su danas, kako je rekao, prijeko potrebne.


- U politiku sam ušao kao student sa nepunih 20 godina. Iz mladalačkih prijateljstava ušao sam u jedan ozbiljniji, ali izazovan svijet. Tada se to nije činilo kao najbolja odluka jer je značilo previše zahtjeva, obaveza i jedno sasvim nepoznato okruženje. Sa ove distance ipak znam da sam postupio ispravno. Dobio sam priliku da budem u samom vrhu progresivne, ljevičarske partije i da sa najviših pozicija mijenjam društvo u pravcu za koji smatram da je bio dobar - naveo je Šehović na Kongresu SD-a.


Sada kada smo, kako je rekao Šehović, na novoj vrsti političke raksrsnice, pravi je momenat na lkičnom, partijskom, a u konačno i na državnom nivou neustrašivo uđemo u izazove koji nimalo nijesu mali.


- Jer Crna Gora nikad, kada je bilo teško, nije stajala po strani. Ni kad su se drugima dešavale nesreće, progno, lomovi i bila potrebna pomoć, a ne sada kada je njoj samoj potrebna velika promjena, jer se iznova suočava sa pokušajima da se svedu na slučajan skup pojedinaca i jedan sasvim običan geografski pojam. Crna Gora su svi ti pojedinci, pa i oni koji se nekad iz opravdanog ili neopravdanog gnijeva ne osjećaju njenim dijelom, jer svi mi ovdje smo oblikovani zajedničkom istorijom, ma koliko je različito kasnije interpretirali. Crna Gora to smo mi - ne mi koji stojimo nasuprot njih, nego svi mi sa svim svojim različitostima i neslaganjima - istakao je Šehović.


Upravo zato su, navodi Šehović, svi pokušaji destabilizacije, ili u najmanju ruku poniženje kuće u kojoj živimo jedni pored drugih, a ne preko puta drugih, zapravo poniženja svih nas.


- A svaki veliki državni korak je uspjeh koji radimo i učimo u ovoj zemlji, uspjeh nas čija će djeca sjutra formirati svoje porodice baš ovdje. I zato nam je potrebna lična i kolektivna promjena paradigme i načina razmišljanja. Odnosno, treba nam promjena koja nikog ne ostavlja iza. Jer kako izaći iz balkanse žabokrećine politikanstva i nekih suludih velikodržavnih projekata, ako cijela Crna Gora nije na istom zadatku - dodao je Šehović.


On je naglasio da Crna Gora treba novi konsenzus i kompromis.


- Zaista treba da se okupi, ali ne u nacionalne torove, nego oko građanskih i evropskih vrijednosti koje jačaju, a ne slabe njen identitet. Treba i da se pomiri, ali joj ne treba lažno pomirenje koje će staviti znak jednakosti između fašizma i antifašizma, primitivizma i patriotizma, teokratije sekularizma, dogme i nauke. Riječkju - treba nam evropska, a ne epska Crna Gora - poručio je Šehović.


Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da se mijenja, ali se ne smije, ističe, rušiti pod izgovorom potrebe za tim promjenama.


- Potrebne su joj promjene koje će joj obezbijediti prosperitet, a ne promjene koje će je odvesti u haos. Crnoj Gori možda treba promjena sistema vladanja, možda joj treba i čak demontaža sistema vladanja, ali zasigurno ne i države i temeljnih vrijednosti. Treba joj novi vid vođstva koji će se bazirati na zagovaranju snažne države, kako naunutrašnjem tako i na vanjskom planu, te uvažavanju i istovremenom stavljanju nacionalnog predzanka u drugi plan. Jaka država, a ne bilo koja nacija - poručio je Šehović.


Na Kongresu SD-a izabrani su i novi članovi Glavnog odbora, te Statutarne komisije i Nadzornog odbora, a više 60 procenata predloženih kandidata su potpuno nova lica.


Постави коментар

0 Коментари