U toku sjednica Skupštine, večeras će biti izglasano nepovjerenje Vladi

U Skupštini Crne Gore u toku je vanredna sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore potpisao je 31 poslanik opozicije i koalicije Crno na bijelo, koja je dio vladajuće većine. Kolegijum Skupštine odlučio je da sjednica traje četiri sata.

U prijedlogu da se glasa o povjerenju Vladi podsjeća se da su na sjednici Skupštine, 29. decembra prošle godine, izglasane interpelacije ministrima vanjskih poslova, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i prosvjete, nauke, kulture i sporta, čime je postalo jasno da nemaju podršku parlamentarne većine.

Potpisnici prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi naveli su da je premijer Zdravko Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po interpelacijama za smjenu tri ministra.

"Time je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone, ali ni osnovne demokratske principe poštovanja parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao sastav Vlade", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da je 17. juna 2021. godine smijenjen ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, a da Krivokapić nije predložio parlamentu novog ministra.

Poslanici, koji su potpisali prijedlog, smatraju da je Krivokapić time direktno ugrozio reforme u ključnim poglavljima 23 i 24, koja su najvažnija za napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji u oblasti vladavine prava. Ocijenili su da je Krivokapić svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.

“Ovakvo stanje dovelo je do blokade parlamenta, pa čak i do bojkota od jednog dijela poslanika parlamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri“, kaže se u prijedlogu za glasanje o nepovjerenju Vladi.

Navodi se da je sve to dovelo u pitanje efikasan rad parlamenta, čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

“Politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli su do usporavanja evropskih integracija“, istakli su potpisnici prijedloga.

To se, kako su kazali, odrazilo na ocjene u godišnjem izvještaju Evropske komisije vezanom za proces napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

“Zbog navedenih činjenica, kao i izjave brojnih političkih subjekata u kojima se navodi da Vlada nema većinsku podršku u parlamentu, smatramo jednim od osnovnih postulata savremene demokratije da se istoj provjeri podrška u Skupštini“, zaključuje se u prijedlogu.

Za povjerenje Vladi potreban je glas najmanje 41 poslanika.

Постави коментар

0 Коментари