Kanabis u Crnoj Gori na putu legalizacije

PODGORICA-Pred crnogorskim poslanicima uskoro će se naći dvije inicijative, jedna za legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe, a druga, osim u medicinske, obuhvata i legalizaciju konzumiranja marihuane.

Uzgoj kanabisa u Portugalu (ilustracija)-Reuters


Ovo pitanje prvi put je otvoreno u Crnoj Gori, a javnost je podijeljena oko obje inicijative, piše Radio Slobodna Evropa.


Prva inicijativa

Zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe predložila je vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) koja smatra da treba pomoći građanima koji se bore protiv kancera i teških bolesti, da pod ljekarskim nadzorom koriste ulje kanabisa.


Portparol SDP-a Mirko Stanić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da postoji podrška u parlamentu za usvajanje ovog zakona:

Mirko Stanić (Stevo Vasiljević/Pobjeda)


- Mislim da ćemo imati široku podršku za predlog Zakona koji u završnoj fazi. Konsultujemo se sa stručnjacima da Zakon ostvari cilj – pomogne ljudima koji imaju potrebu za uljem kao lijekom, a da istovremeno imamo ozbiljnu kontrolu od zloupotrebe - kazao je Stanić.


Stanić kaže da se procjenjuje da nekoliko hiljada građana Crne Gore koristi ulje od kanabisa po preporuci ili vlastitoj želji kako bi liječili kancer, alchajmerovu i parkinsonovu bolest, te čitav niz psihičkih i fizičkih oboljenja:


- Želimo da tu oblast regulišemo poput zemalja koje su to uspješno uradile - istakao je Stanić.


Upitan kako će kontrolisati proizvodnju i distribuciju ulja od kanabisa kaže da se to ne može riješiti samo predloženim zakonom o legalizaciji ulja od kanabisa.


- Postoji interesovanje za industrijsku proizvodnju konoplje i kanabisa od kojeg bi se pravilo ulje. Potrebno je donijeti podzakonske akte kako bi ova oblast bila regulisana. Tražimo doktorsku kontrolu, za doziranje i primjenu ulja od kanabisa, što sada građani sami procjenjuju - naveo je Stanić.


Podršku ideji legalizacije kanabisovog ulja u medicinske svrhe dale su vladajuće Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka i Građanski pokret Ura.


Druga inicijativa

Peticiju za dekriminalizaciju marihuane u Crnoj Gori koju je inicirala nevladina organizacija Legalizuj.me, potpisalo je 6.450 građana.


To je dovoljno da se u Skupštini Crne Gore inicira legalizacija marihuane kako u medicinske, tako i u "rekreativne" svrhe.


Predstavnik organizacije Legalizuj.me Nikola Banović kaže za RSE da kanabis mora da se dekriminalizuje, jer bez toga neće biti moguća ni legalna upotreba kanabisovog ulja.

On se zalaže za regulaciju tržišta kanabisom, odnosno kontrolu kvaliteta, prodaje, konzumacije i uzgoja.

- Zalažemo se da se pušenje kanabisa obavlja na tačno određenim lokacijama, kao što su kanabis klubovi i da se konzumira kod kuće. Predložili smo i da se uzgaja kod kuće i to do četiri biljke. Želimo da obezbjedimo medicinsku podršku za ljude kojima je to potrebno u liječenju najtežih bolesti - pojašnjava Banović.


Ljekarska struka poziva na oprez

Legalizacija onoga što se sada tretira kao opojna droga ili psihoaktivna supstanca je isključivo pitanje struke i ta problematika nije tako jednostavna kao što se predstavlja, upozorava za RSE doktor Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja u Podgorici i subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Poštujući peticiju potpisanu od preko šest hiljada građana, Jokić kaže da se može govoriti o legalizaciji u medicinske svrhe, a da za legalizaciju marihuane u cilju uzgajanja i konzumiranja neće biti raspoloženja u Skupštini Crne Gore.

Danilo Jokić (Mediabiro)


- Kao ljekar mogu da kažem da danas imamo toliko medicinskih proizvoda koji mogu da saniraju bolove da nema potrebe da se uvode (legalizuju) bilo kakve psihoaktivne supstace - kazao je Jokić.


On smatra da zbog malog broja stanovnika i malog broja oboljelih od teških bolesti, Crna Gora ne mora da ulazi u priču o legalizaciji i proizvodnji psihoaktivnih suupstanci.


- To možemo da uvozimo od renomiranih firmi, jer se radi o malim količinama - rekao je Jokić.


Izražava i sumnju da se iza priče o legalizaciji supstanci krije mogućnost zloupotrebe:


- Čim nešto stavite u legalne tokove, koliko god da je zakonska regulativa dobra, uvijek imate mogućnost zloupotrebe. Pominje se samostalno uzgajanje, mogućnost konzumiranja od 40 grama mjesečno… Bojim se da je to već prostor za jednu strašnu zloupotrebu i da ne postoji represivni aparat u Crnoj Gori koji bi to mogao da kontroliše -naveo je Jokić.


Po ovom pitanju, dodaje, treba dati prednost struci, a da ujedno građani imaju pravo da ne razumiju. Podsjeća da u Crnoj Gori danas postoji registar zavisnika.


- Stavljanjem u promet navedenih supstanci samo ćemo zakomplikovati problem - zaključuje Jokić.

Šta kažu građani i građanke?

Amina, pravnica iz Bara bi dozvolila upotrebu ulja kanabisa strogo u medicinske svrhe:


- Znam šta je bolest zavisnosti, na žalost, iz porodičnog okruženja i za mene je najopasnija droga - prva droga, a obično mladi počinju upravo sa marihuanom. Strogo sam protiv da se dozvoli svima, samo bih dozvolila ulje za liječenje bolesnika - istakla je ona.


Danilo, preduzetnik, nije siguran da li je crnogorsko društvo spremno na legalizaciju marihuane:


- To bi nas sigurno dovelo da cijela Crna Gora puši travu (marihuanu). Jesam za legalizaciju za medicinske svrhe. Uostalom, imamo crno tržište gdje se ulje kanabisa pravi i prodaje ljudima koji hoće da pomognu bolesnog člana porodice ili da koriste za svoje liječenje. Ovako bi se to uvelo u legalne tokove i bilo pod kontrolom ljekara - kazao je on.


Penzionisani policajac Marko navodi da je kroz praksu gledao veliki broj porodica koje je ta droga unesrećila, zbog čega je protiv legalizacije marihuane:


- Koliko ja znam, u parlamentu, među poslanicima nemamo naučnike koji su došli do dokaza da ulje kanabisa liječi malignitete i druga teška stanja. Od ozakonjenja marihuane bi korist imali samo narko dileri i oni iz vlasti koji su sa njima povezani - rekao je on.


Kakva su iskustva?

Igor sa Cetinja je prije nekoliko godina njegovao teško bolesnog prijatelja i za RSE prenosi iskustvo:


- Moj pokojni prijatelj imao je karcinom i koristio je ulje kanabisa. Kad je počeo govorio mi je da ga hvata panika, da je čuo glasove, da se plašio da zaspe... To stanje nikako nije mogao da objasni, za njega je bilo potpuno novo. Nije koristio kanabis prije bolesti. Preminuo je u kasnim šezdesetim - naveo je on.

Edin Šarkinović iz Plava, kaže za RSE da je od ljekara u Sjedinjenim Američkim Ddržavama dobio preporuku da počne da koristi kanabis kao alternativni lijek.


Nakon teške nesreće 2004. godine ostao je nepokretan i nakon operacije počeo je sa upotrebom kanabisa i ubrzo osjetio prve pozitivne efekte:


- Moji bolovi su gotovo prestali, apetit mi se popravio, imunitet, nestale su te mikroupale u tijelu. Jedan od bubrega koji je trebalo da izvadim preuzeo je funkciju gotovo 50 posto, a ovaj drugi koji je imao 45 posto funkcije oporavio se. Znam da zahvaljujući kanabisu ja danas nijesam na dijalizi nego vodim normalan život - dodao je Šarkinović.


Edin nam kaže da ga je, zbog 52 grama cvijeta kanabisa, prije par godina kod istražnog sudije sprovela policija. Zbog kanabisa koji su pronašli u njegovoj kući, Edin je dobio je pola godine zatvorske kazne:


- Ja, za koga je kanabis lijek, bukvalno sam pretvoren u kriminalca. Ali ja sam sebi rekao: 'Bolje da sam ilegalno živ, nego legalno mrtav' - istakao je Šarkinović.


Marihuana, kanabis i ostali derivati se u crnogorskom Krivičnom zakoniku tretiraju kao opojne droge za čiju je proizvodnju, držanje i stavljanje u promet zaprijećena zatvorska kazna od dvije do dvanaest godina.

Izvor: Pobjeda.me


Постави коментар

0 Коментари