U ponedjeljak počinju prijave za dječiji dodatak

Prijava roditelja/staratelja djece do 18. godina za ostvarivanje prava na dodatak za djecu u centrima za socijalni rad počeće od ponedjeljka, 4. jula 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Primjena prava počinje od 1. oktobra, a prva isplata je sredinom novembra 2022. godine.

"Za prijavu je samo potrebno da roditelj/staratelj u centru za socijalni rad (u opštini prebivališta) da na uvid svoju ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) djeteta/djece odnosno članova porodice. Dalji postupak priznavanja i prestanka prava je kroz Informacioni sistem (e-Socijalni karton) automatizovan. U slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni, razdvojeni), potrebno je da roditelj kome je dijete povjereno na staranje, centru dostavi dokaz o ovome (odluka suda), obzirom da će dodatak biti isplaćen na adresu prebivališta djeteta, odnosno roditelju kome je dijete povjereno na staranje".

Kako objašnjavaju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, za djecu koja su ostvarila pravo na dodatak za djecu do šest godina, pravo na dodatak do 18. godina biće dodijeljeno do 18-te godine po službenoj dužnosti, pa nije potrebno da roditelji ove djece dolaze u Centar i podnose zahtjev.

"Rješenja o pravu na dodatak do 18 godina biće im uručena na kućnu adresu tokom oktobra i novembra. Za djecu kojoj je pravo na DD do 6 godina već prestalo ili će prestati do 31. avgusta 2022. godine, potrebno je u centru za socijalni rad podnijeti zahtjev za dodatak za djecu do 18 godina. Dodatak u iznosu od 30 eura po djetetu se isplaćuje putem Pošte Crne Gore na adresu prebivališta djeteta. Pozivamo roditelje i staratelje da u međuvremenu kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ukoliko je potrebno, ažuriraju adresu prebivališta, kako bi dodatak za dijecu bio isplaćen pravovremeno i na tačnu adresu. Pravo na dodatak za djecu može ostvariti do petoro djece u porodici, izuzev u slučaju blizanaca ili kada djete iz porodice dodatak za djecu ostvaruje po osnovu prava na ličnu invalidninu ili dodatak za njegu i pomoć", zaključeno je u saopštenju.Постави коментар

0 Коментари